Friends arbetar mot mobbning i skolorna
Friends är en organisation som arbetar mot mobbning. Dess idé är att få ungdomar och barn att själva säga emot när de ser att någon blir utsatt för mobbning. Men även personal och föräldrar har sin roll i det hela.
Att sprida kunskap om mobbning.
Att förebygga och minska mobbningen i skolan.
Att sprida sina demokratiska och humana värderingar.
Friends huvudsakliga uppgift är att hjälpa skolorna att skapa en tryggare miljö, där både barn och vuxna trivs.
Varje skola måste enligt lag ha ett handlingsprogram mot mobbning. Den lagen stiftades 1997 samma år som Friends bildades. Friends hjälper skolorna att skapa sina handlingsprogram mot mobbning.
Skolor runt om i landet kan boka Friends. Det första som händer är att hela personalen på skolan får åka på en halvdagskurs och lära sig om mobbning.
Efter det kommer anställda på Friends och möter alla elever på skolan. De brukar göra ett rollspel eller en monolog för att få eleverna att bli engagerade i projektet.
Det tredje som händer är att ett antal kamratstödjare från skolan får gå en utbildning och även de lära sig om mobbning. Slutligen följer Friends upp resultatet med jämna mellanrum.
Även om Friends inte har funnits så länge har organisationen hunnit bli ganska känd i Sverige. Med hjälp av sina rörande reklamfilmer på tv har organisationen fått många människors stöd.
Friends startades av Sara Damber som under en tid av sin skoltid själv blev utsatt för mobbning. Tack vare en kille i hennes klass, som ställde sig på hennes sida, upphörde mobbningen. Därav kom idén med Friends.
Tomtaklintskolan i Trosa är inte med i Friends. Men både Ing-Marie Sundahl och Lena Mosserud, kurator respektive skolsköterska på Tomtaklintskolan, tycker att Friends verkar bra.
Vi var några elever och vuxna från Tomtaklintskolan som åkte till Stockholm och lyssnade på medlemmar från Friends som pratade. Vi var ju heltända på det när vi kom hem därifrån, men sedan vet jag inte hur det blev, säger Lena Mosserud.
Om det finns några planer på att få Friends till skolan vet hon inte.
På Tomtaklintskolan har man en kamratstödjargrupp som har möte ganska ofta. I kamratstödjargruppen ingår elever från varje klass samt ett par anställda på skolan. Den verksamheten fungerar bra, tycker både Ing-Marie och Lena.
Men hur mycket mobbning förekommer det i Trosa?
Visst finns det mobbning, men inte särskilt mycket, säger Lena och Ing-Marie.
De tycker att det är mycket viktigt med organisationer som Friends. De anser att ju mer eleverna är med och påverkar desto bättre. Fast tyvärr tror de att mobbning i viss mån alltid kommer att existera.
Att känna sig utanför och att känna att ingen bryr sig om en måste vara det hemskaste en människa kan utsättas för, säger Lena.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!