Friheten gäller  även Frihetspartiet

Tänk en politiker som lyssnar på sina väljare. Tänk en politiker som jobbar hårt för att uppfylla sina vallöften. Tänk en politiker som tar strid i parlamentet, för vad hans parti betraktar som rätt väg att gå ­inför framtiden. Och tänk att samma ­politiker riskerar fängelse för att han står upp för sina idéer. Är inte vår demokrati starkare än så?

Övrigt2010-01-23 05:00

I veckan ställdes Geert Wilders inför rätta i en domstol i Amsterdam. Wilders är partiledare för islamkritiska Frihetspartiet och har förvaltat arvet efter Pim Fortyun i den nederländska politiken. När debatten ska förenklas brukar Frihetspartiet jämföras med Sverigedemokraterna.
Beskrivningen är inte riktigt sann.

Till skillnad från Sverigedemokraterna omfamnar Frihetspartiet marknadsekonomin. Medan Jimmie Åkesson värnar starka fackförbund, turordningsregler och intar en klassisk vänsterposition i den ekonomiska fördelningspolitiken identifierar sig Wilders som libertarian. Hans främsta politiska förebild är Margaret Thatcher.
Frihetspartiet är däremot starkt kritiskt till islam. Geert Wilders menar att islam är en totalitär religion som inte kan reformeras – och att Koranen har fler likheter med Mein Kampf än med Bibeln. Hållningen är kontroversiell även i liberala Holland och konsekvensen blev ett åtal för hat- och diskrimineringsbrott.
Ja. Wilders är islamofob. På samma sätt som det finns anledning att ifrågasätta varför den politiska och demokratiska utvecklingen inte kommit längre i flera muslimska länder, på samma sätt finns det anledning att ifrågasätta om individers förmåga att vara goda demokrater har att göra med deras religiösa tillhörighet.
Det liberala svaret på frågan är självklart nej.

Men utan att försvara Geert Wilders och Frihetspartiets åsikter om islam bör alla demokrater fråga sig i vilka forum, i vilken form politisk debatt ska föras.
Vem gynnas av att partiledaren i Hollands näst största parti åtalas för att ha utryckt sig på ett sätt vilket stöds av hans väljare? Åtalet mot Wilders gynnar Frihetspartiet – och vad som gynnar Frihetspartiet, gynnar främlingsfientligheten.
Det kan inte vara rimligt att liberala demokratier börjar att tumma på åsiktsfriheten för att åsikterna i sig inte är demokratiska. Om vi gör likadant i Sverige, är vi som tar avstånd ifrån Sverigedemokraterna inte bättre än Sverigedemokraterna själva.
Låt således rättegången mot Geert Wilders fungera som en rungande varningsklocka inför den svenska valrörelsen.
Inget blir bättre om politiker tystas. Allra minst demokratin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om