"Mycket tråkigt", "ledsamt", "en stor besvikelse", lyder kommentarerna på sociala medier när beskedet kommer om att Gula kvarn håller stängt för besökare i år.
Anledningen är att föreningen inte lyckas få ihop en fulltalig styrelse och därigenom inte kan driva verksamheten som tidigare år. De känner också ett för dåligt stöd från kommunen och Nävekvarnsbor, skriver de i en förklaring till varför de inte kan fortsätta.
Men en tidigare styrelsemedlem tycker att föreningen borde ha övervägt att hålla öppet även i år, men i lite mindre skala.
– Man kunde ha gjort uppehåll med pubkvällarna och bara kört ett mindre kafé, det finns intresserade men utan alkoholtillstånd. De senaste två åren har verksamheten gått jättebra, förra året kom 3 400 personer för att titta på de elva utställningar som hölls. Det är ett nederlag att stänga nu och svårt att göra en nystart sedan, säger Monica Rodén.
Hon tycker att det är beklagligt för de 15-tal utställare som bokat upp sig för att ställa ut i lokalen i år.
– Så här nära inpå finns inte andra alternativa lokaler att ställa ut i.
Nävekvarnsbon Marie Berglund funderar lite över varför föreningen inte tidigare gått ut och sagt att de behövt hjälp.
– Om folk visste att verksamheten riskerades, då tror jag att fler skulle vakna. Tidigare gick idrottsföreningen ut med att de hade problem att hitta folk och då ställer man upp, för man vill så gärna att den ska finnas kvar.
Hon är själv drabbad av stängningen, eftersom hon är en av utställarna som nu inte kan visa sina alster.
– Jag fick reda på det i går. Det är lite sent.
Men hon tycker framför allt att det är tråkigt att samlingspunkten Gula kvarn försvinner, eftersom den har dragit mycket folk.
Marju Tupasela, också från Nävekvarn, är engagerad i den lokala folkparken och känner inte att tiden räcker till mer än det. Men hon har ofta och gärna kommit till kvarnen som besökare och kommer att sakna pubkvällar och annat.
Lars Waern, från Föreningen utveckling Nävekvarn (Funq), tycker att Gula kvarns beslut är tråkigt och ett problem för hela orten.
Samtidigt har han förståelse för att det är svårt att hitta ideella krafter.
– Det finns inte hur mycket människor som helst som kan hjälpa till på en så här liten ort, eller så många besökare. Ofta är det en och samma person som är engagerad i flera föreningar, det tar på krafterna.
[fakta nr="1"]
Lars Waern säger att flera intressenter har kontaktat Funq för att höra om möjligheten att driva kafé i Nävekvarn och han har hänvisat dem bland annat till Gula kvarn. Men han vet inte hur föreningen ställt sig till dem.
Per-Lennart Högne, ordförande i föreningen Gula kvarn, vill först inte svara på detaljer kring beslutet att inte öppna i år. Men han meddelar att det visserligen fanns intresserade av att öppna kafé, men utan fulltalig styrelse gick det inte att fortsätta. "Ett tungt beslut", enligt honom.
Till medlemmarna skriver han att föreningen kommer att fortsätta sköta om själva byggnaden under året. Men alla utställare och besökare får vända sig någon annanstans inför årets säsong, konstaterar föreningen, som även efterlyser idéer om Gula kvarns framtid.
Om inte annat borde kommunen ta ansvar för att inte byggnaden förfaller, anser Nävekvarnsbon Tuve Wässing.
– Den är byggd före kriget, det svängda tornet har så fin pagodkrökning. Det är betydligt svårare att bygga så än bara rakt, säger han och blickar mot det gula huset i vintervila.