Veterinären i Stallarholmen uppger på den egna Facebooksidan att det med största sannolikhet rör sig om kaningulsot – en mycket smittsam sjukdom.
Det kommer rapporter via Facebook om flera dödsfall, framför allt i och omkring Stallarholmen – och vid Gesta gård är det för ovanlighetens skull "tomt på vildkaniner".
‒Ja, vildkaninerna här och även ute på Selaön är mer eller mindre utrotade. Många tamdjur har också dött, säger Frida Ragnbäck, legitimerad djursjukskötare vid Veterinären i Stallarholmen.
Så det går att tala om en epidemi?
‒Absolut.
Veterinären har fått ett preliminärt besked från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala om att det verkligen handlar om kaningulsot. Däremot vet man inte vilken typ.
‒Vi kan utgå från att det är gulsot, säger Frida Ragnbäck.
Finns det vaccin?
‒Just nu är det svårt att få tag på. Men enligt leverantörerna kommer det ett nytt vaccin i början av nästa år. Det ska skydda mot både gulsot och kaninpest.
Frida Ragnbäck vill passa på att lugna ägare av andra husdjur.
‒Det är bara kaniner, och möjligen en viss typ av harar, som kan smittas.
Eva Söderberg på Djurskyddet upptäckte de första dödsfallen hemma hos sig i fredags kväll. Sen har det bara fortsatt.
När tidningen pratade med Mariefredsbon under tisdagen hade 14 av 16 kaniner strukit med.
‒Det går så fort. Djuren kan vara pigga först för att två timmar senare ha avlidit. Det är så hemskt.
Eva Söderbergs kaniner vistades ute fram till i mitten av oktober. Nu finns de två som återstår i en stor, gemensam box i ett stall hos henne.
Är du säker på att din gård drabbats av kaningulsot?
‒I stort sett, ja. Veterinären i Stallarholmen konstaterar ju det.
Eva Söderberg betraktar de omhändertagna djuren "som sina" men poängterar att alla har haft sina faddrar.
‒Barn kommer hit på sommaren för att träffa kaninerna. De är väldigt sällskapliga djur. Nu är jag rädd för att de som fortfarande finns kvar också dör. Att de verkar jättepigga hjälper inte. Jag är maktlös, konstaterar hon.
Vaccination?
‒Ja, om några eventuellt överlever detta ska jag självklart låta vaccinera dem. Det är värt varenda krona.
De döda djuren blir hämtade med en traktor från Eva Söderbergs gård.
‒Kropparna grävs ner djupt på ett annat ställe, säger hon.
***
På Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), pågår analysen av den döda vildkanin som påträffats i Strängnäs kommun.
‒Kaninen är obducerad och vi misstänker gulsot, men det är ännu inte bekräftat, säger Aleksija Neimane, viltpatolog och biträdande statsveterinär på SVA.
Aleksija Neimane forskar om kaningulsot och hanterar enbart vilda djur. Konsekvenserna vid ett eventuellt utbrott av kaningulsot bland vilda kaniner kan dock vara synnerligen allvarliga även för tama kaniner.
Har man tama kaniner bör man absolut vidta åtgärder
Aleksija Neimane, viltpatolog och biträdande statsveterinär på SVA
De två typerna av kaningulsot är mycket smittsamma och viruset kan leva upp till två månader. Är viruset fryst ökar livslängden ännu mer.
‒Flera döda kaniner har hittats i samma område och då är kaningulsot det man misstänker först, säger Aleksija Neimane.
Vid kaningulsot dör djuren snabbt, inom ett par dagar och inte sällan helt utan synliga symtom innan. Gulsotsviruset orsakar stora leverskador och djuren dör av leversvikt.
Hur oroliga bör kaninägarna i Stallarholmen vara?
‒Har man tama kaniner så bör man absolut vidta förebyggande åtgärder. Det inkluderar vaccination och att man minskar eller undviker all kontakt med föremål och platser med koppling till vildkaniner. Det smittar via gräs, hö och även genom skor som kommit i kontakt med viruset.
Går det att rädda en kanin som smittats av viruset?
‒Jag vet inte hur det är för tamkaninerna men det beror på vilken virusstam det är. 80-90 procent av de smittade kaninerna dör. Däremot kan man vaccinera kaniner mot båda typerna av kaningulsot och kaninpest.
Är det tamkaninerna som smittar vildkaniner och harar, eller tvärtom?
‒Viruset kom troligtvis inte till Sverige genom vilda kaniner. Men när viruset väl finns här fungerar vildkaninen som värddjur för viruset och gör att det blir kvar. Tamkaninerna smittas alltså av vildkaninerna. Under sommarhalvåret har många sina tamkaniner ute på gräsmattan. Man tar även med kaninerna till områden som vildkaniner besöker. Viruset är mycket smittsamt, det räcker att en tamkanin är i kontakt med avföring från en drabbad vildkanin för att smittas.
Kan kaningulsoten drabba andra husdjur som marsvin och katter?
‒Nej, viruset biter inte på andra husdjur eller människor. Det drabbar bara hardjur, främst kaniner. Det har hänt att skogshare smittats i Sverige. På andra ställen i Europa har man hittat viruset hos fältharar, säger Aleksija Neimane.
[fakta nr="1"]
Det finns inget krav på att skicka in kaniner som misstänks ha dött i kaningulsot för analys till SVA och det finns ingen heltäckande kartläggning över var smittan finns.
Men eftersom kaningulsot är en anmälningspliktig djursjukdom för Jordbruksverket statistik över de fall som fastställts genom laboratorietester. Mellan åren 2010 och 2015 finns bara enstaka fall av kaningulsot rapporterade, då från vilda kaniner. År 2016 ökade emellertid antalet smittade markant.
‒Där omkring kom det en ny variant av kaningulsot som man inte hade sett förut, säger Annica Wallén Norell, veterinär och handläggare för internationella djurfrågor vid Jordbruksverket.
År 2016 registreras 15 fall från Blekinge, Gotlands, Gävleborgs, Hallands, Kalmar, Kronobergs, Skåne, Stockholms, Uppsala och Västra Götalands län. Eftersom det bara är den första kaninen som konstaterats smittad i varje kommun som återfinns i statistiken, finns inga uppgifter om hur många kaniner på varje ort som drabbats.
I år har hittills sex rapporter om kaningulsot nått Jordbruksverket, enligt Annica Wallén Norell. Dessa är från Västra Götaland, Kalmar, Uppsala och Skåne län.
‒Det man kan se är att smittan sprider sig allt längre norrut, säger hon.
Analysen av den döda kaninen från Strängnäs kommun väntas komma senast på fredag.