Frusna praktikanter med kärlek till maten
I köket på Bomans i Trosa slamrar och bullrar det från kastruller och människor. Men det är rofyllt jämfört med vad kockpraktikanterna Jessica Tena och Jesus Higueros är vana vid. Spanjorerna pratar högt hela tiden i köket, säger Jessica Tena.
Vi läste inte bara kökskonst utan också ekonomi och marknadsföring, säger Jesus Higuero, som ursprungligen kommer från södra Spanien.
Ankomsten till Sverige var något av en chock.
Det var kallt, väldigt kallt, säger Jessica Tena.
Nu börjar vädret bli bättre, tycker de.
Men den första månaden... Burr, säger Jessica Tena och skrattar.
De visste inte så värst mycket om Sverige innan de kom. Kontakter mellan stipendieorganisationen och Bomansfolk gjorde att de hamnade i Trosa.
Jag kände till lax, sill och köttbullar. Och att ni gillar design, säger Jesus Higuero.
De tycker sig finna en kärlek till maten i Sverige, liksom i Spanien.
Jag saknar potatistortillan, säger Jessica Tena längtansfullt.
Konstigaste svenska maten är sill, något som de fått se mycket av på Bomans under påsktiden.
Det är nog konsistensen som jag tycker är annorlunda, säger Jessica Tena.
De har hunnit med besök till Nyköping och Stockholm. Kallskänkan Anja Vazquez på Bomans är ett tryggt stöd vad gäller översättningar och hjälp med språket.
Vi lagar spansk mat hos mig ibland, säger Anja Vazquez.
Hon och Jessica Tena går på promenader om kvällarna. Olika bitar av Trosa upptäcks. Vårkvällarnas stillhet fascinerar Jessica, som är van vid att även den minsta by har minst tio barer. Där samlas invånarna om kvällarna efter jobbet och tar en kaffe eller öl.
Hon tycker att det är jättefantastiskt att det är så tyst här, säger Anja Vazquez.
Jessica Tena är egentligen utbildad arkitekt och det ska hon också börja jobba med efter de tre månaderna i Sverige. Jesus Higuero ska börja på en konditorsskola i Barcelona till hösten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!