Frustuna får diplom för miljösatsningar

Frustuna har som första församling i Strängnäs stift fått miljödiplom för sina insatser för hållbar utveckling. Solpaneler, egenodlade altarblommor och eldriven servicebil är några steg mot en miljövänligare kyrka.

Miljödiplomet är giltigt i två år, säger Ulrika Nix, kanslichef i Frustuna.

Miljödiplomet är giltigt i två år, säger Ulrika Nix, kanslichef i Frustuna.

Foto:

Övrigt2017-07-08 16:00

Solpanelerna installerades på vaktmästarhusets tak i maj. I augusti inleds nästa solcellsbygge. Framöver vill man sätta upp en skylt där det står

”Vi hämtar kraft från ovan”, berättar kanslichefen Ulrika Rix med ett stort leende.

Miljödiplomeringen är ett led i Svenska kyrkans arbete för hållbar utveckling. De församlingar som får diplomet jobbar utifrån en modell med mål som ska uppnås i olika faser.

De senaste två åren har Frustuna slutat använda bekämpningsmedel i grusgångarna, slopat konstgödsel i gräset, börjat köpa in ekologiska och lokalodlade plantor och sett över hur mycket yta gräsmattorna ska ta upp.

– Ur ett ekologiskt perspektiv är gräsmattor vidriga, säger Ulrika Rix. Det är bara snyggt för ögat. För 100 år sedan gick det får på kyrkogårdarna.

För att öka den biologiska mångfalden har församlingen börjat odla blomsterängar och anlagt bikupor.

– Ur ett klimatperspektiv är det puckat att köpa rosor från Brasilien mitt i vintern. Jesus gick väl inte runt med ett fång rosor och satte på altarbord.

Istället kan en enkel gren i en vas vara vacker nog, tycker Ulrika. På hösten plockar man grässtrån som torkas och används som dekoration på vintern.

Omställningen har inte varit okomplicerad. Det tar lång tid att gå över till alternativa metoder för att hålla grusgångarna snygga. Och klimatsmarta investeringar innebär en del utgifter. Men för vissa projekt har församlingen fått bidrag, bland annat från Boverket, EU och Allmänna Arvsfonden.

– Om några år har vi räknat hem skillnaden och efter det kommer vi att tjäna på det, säger hon. Vi investerar i miljön istället för banken.

Miljötänket genomsyrar allt arbete i församlingen. I verksamheten för de yngre får barnen bygga bihotell, odla bönor och gräva ned sopor till kompost. Miljödiplomeringen innefattar också arbete för att människor ska vara hållbara.

– Sverige är ett land där många mår dåligt. Gnesta och Oxelösund har hög statistik för sjukskrivning. När samhället inte klarar av att ta hand om människor går kyrkan in.

I sommar ordnar församlingen en retreat på temat ”Din är himlen och Din är jorden” med inslag av yoga, bön, tystnad, vistelse i det gröna och samtal om ”hur man läker själen när kroppen skriker”. Till hösten fortsätter hållbarhetstemat med en föreläsningsserie med rubriken ”Att odla hoppet” med namnkunniga föreläsare som till exempel Anders Wijkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om