Full fart och fulla fat på Restaurangskolan

Johanna Hultgren och fem av hennes kompisar på Restaurangskolan i Nyköping fixade en firmafest för Volvo för 250 000 kronor. Men det kom inte en enda gäst. Som tur var så var det inte meningen heller festen var ett projektarbete och det var själva planeringen som var det viktiga.

Övrigt2003-12-04 19:17
Det är full fart på Nyköpings hotell- och restaurangskola
i december. Skinkor griljeras, köttbullar rullas och det doftar Janssons frestelse från ugnen. Under den här veckan och nästa serveras det julmat på skolan. Det bjuds både på traditionellt julbord och vegetariskt.
Men det är mycket annat på gång också. Eleverna i åk 2 kastades in i arbetet med julbordet direkt efter att ha avslutat ett tre veckor långt
projektarbete. Eleverna valde själva vad de skulle jobba med. Några samlade till exempel in kläder till Röda Korset medan andra sålde frallor på skolan under eftermiddagen, när eleverna är trötta och hungriga.
Johanna Hultgrens grupp bestämde sig för att planera en firmafest för Volvo. Festen ska inte äga rum i verkligheten med den skulle vara så pass väl planerad att om Volvo ringer så ska festen kunna genomföras. Johanna berättar:
Vi började med att göra en projektplan och en tidsplanering. Sedan började vi leta lokal där vi skulle kunna ha festen, kolla vad det skulle kosta och om det ingick stolar och bord.
Gruppen bestämde sig för en lokal på Rosvalla i Nyköping. Sedan fixades catering och meny och vinlista. Man bestämde att det skulle vara en trerättersmiddag med både kött och fisk.
Under kvällen skulle det också bjudas på underhållning, och gruppen hörde sig för med bland annat Svenne och Lotta och Brandsta City Släckers. Till slut bestämde de sig för ståupparen Totte Wallin, som skulle sjunga och spela för gästerna.
När detta var avklarat så var det endast ett fåtal saker som återstod.
Vi sökte serveringstillstånd och fick blanketter som vi visade upp på redovisningen, säger Johanna.
Efter det så var det dags att börja sammanställa kvällen. Vi skulle ta fram en slutbudget för hela festen, med alla utgifter inräknade.
I dag lämnar Johanna Hultgren julstöket på skolan för en stund. Hon och elva andra restaurangskoleelever åker till Lübeck i Tyskland över helgen, för att se hur man arbetar på tyska restauranger. De ska även besöka ett marsipanmuseum i Lübeck, där man ställer ut, tillverkar och säljer marsipan. Ett besök på stans äldsta restaurang blir det också. Eleverna har själva fått planera resan och de står själva för kostnaderna.
I januari ska Johanna ut och resa igen. Då åker hon till Frankrike, där hon ska göra sin APU, arbetsplatsförlagd utbildning. Hon stannar i åtta veckor och ska jobba i kök på olika restauranger. Hon tycker att det är bra att eleverna på Restaurangskolan får chansen att göra sin APU utomlands, trots att skolan är så pass liten. Och resan till Frankrike och alla dess upplevelser ser hon naturligtvis fram emot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om