Fyra olika planer för dammen vid Sibro

Den första april riskerar de låga nivåerna i Båven att förvärras ytterligare, då kommunen ska öppna luckorna vid Sibro. Men på lite längre sikt ska dämmet i Sibro förändras. I nuläget finns fyra grovt skissade alternativ för dammen.

Ett av alternativen handlar om att riva hela dammen och i stället lägga grus och stenar för att skapa ett nytt utlopp från Båven till Lidsjön.

Ett av alternativen handlar om att riva hela dammen och i stället lägga grus och stenar för att skapa ett nytt utlopp från Båven till Lidsjön.

Foto:

Övrigt2017-03-02 11:00

Arbetet med en framtida lösning för dammen sattes i gång under 2016 och Johan Palmqvist vid Nyköpings kommun är projektledare för arbetet. Han berättar om den förstudie som pågår.

– Vi försöker hitta en långsiktig bra lösning för Båven och jobbar brett på alternativa lösningar, säger Johan Palmqvist.

I nuläget finns fyra olika alternativ och ett av dem är att riva dammen.

– Det skulle sänka nivån i Båven väldigt kraftigt och ge stora effekter som inte är speciellt önskvärda, säger han.

Sedan finn ett nollalternativ, vilket innebär att kommunen fortsätter som den gör i dag, det vill säga håller dammluckorna öppna under senvår och sommaren och reglerar övrig tid.

– Men det alternativet kommer aldrig att gå igenom utan ska bara redovisas, säger Johan Palmqvist.

Det tredje alternativet är en lösning som innebär att kommunen river dammen men istället designar ett nytt utlopp från Båven av sten och grus.

– Det skulle hålla nivåerna uppe i Båven och samtidigt möjliggöra för vattenorganismer att passera, säger Johan Palmqvist.

Det sista alternativet handlar om att behålla dammen, för att reglera vattennivåerna, men samtidigt skapa en faunapassage för fiskar och andra vattenlevande organismer, så att de kan passera dammen.

– Idag är dammen ett vandringshinder men den här lösningen skulle förändra det, säger Johan Palmqvist.

Alla fastighetsägare runt Lidsjön och Båven har fått information om den pågående processen och informationsmöten har hållits. Men i nuläget har det inte presenterats några färdiga lösningar.

– Förstudien måste utreda de olika alternativen och sedan behövs ett politiskt beslut vad kommunen ska gå vidare med. Sedan ska det valda alternativet ut på samråd innan ansökan skickas till domstol, säger Johan Palmqvist.

Så ser processen ut för vattendomen

Förstudieprocessen startade i maj 2016 och avslutas under våren 2017. Under andra kvartalet 2017 påbörjas samrådsprocessen. Under samrådsprocessen bjuds sakägare och allmänhet in till öppna samrådsmöten med möjlighet att komma med synpunkter. Senast den 12 november ska en ansökan om lösning lämnas in till Mark- och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!