Gäddans himmelsfärdsdag i Oxelösund

Sveriges gäddfiske-elit kommer till Oxelösund i helgen då en av deltävlingarna SM i gädda genomförs. Tävlingen kan i längden vara bra för gäddan, men samtidigt riktas kritik mot att deltävlingar förläggs på våren - då gäddan leker.

Marinbiolog och sötvattensexperten Martin Stålhammar är kritisk till att visa av Gädd-SM:s tävlingar arrangeras på våren. – Jag tycker att man ska ta till en försiktighetsprincip och freda gäddorna under leken och lägga tävlingarna under hösten, säger han.

Marinbiolog och sötvattensexperten Martin Stålhammar är kritisk till att visa av Gädd-SM:s tävlingar arrangeras på våren. – Jag tycker att man ska ta till en försiktighetsprincip och freda gäddorna under leken och lägga tävlingarna under hösten, säger han.

Foto:

Övrigt2017-05-26 05:30

Aldrig tidigare har sportfiskeintresset varit så stort som nu och det fångas mer fiske än någonsin av sport- och fritidsfiskare i Sverige. I helgen kommer runt 50 av Sveriges skickligaste gäddfiskare till Oxelösund för att kvala till finalen i SM i gädda - som går i Nyköping i oktober.

Att värna fiskebestånd, och det faktum att Sverigeeliten av gäddfiskare ska dra så mycket gädda som möjligt i Oxelösund är inte helt oproblematiskt. Tävlingsreglerna kräver att fiskarna använder sig av en så kallad "catch and release"-teknik, det vill säga alla fiskar ska släppas tillbaka. Tekniken är omdebatterad eftersom fiskarnas jaktinstinkt påverkas negativt av fisket, något gäddexperten på länsstyrelsen i Blekinge, Martin Stålhammar har doktorerat på.

– Ett upprepande catch-and-release-fiske i ett litet område kan få effekter, så som att fisken slutar hugga, och det finns alltid en viss dödlighet, säger han.

Stålhammar tror dock inte tävling i Oxelösund kommer få någon negativ effekt på beståndet. Förra året gick Gädd-SM av stapeln i Blekingen.

– Vi ser inga effekter på bestånden här i Blekinge men vi märkte att det inte fångades lika mycket fisk under övriga helger, säger han.

Stålhammar är dock kritisk till tidpunkten för vissa av deltävlingar under 2017. Gäddan leker på våren och den optimala temperaturen är 7-8 grader.

– Jag tycker att man ska ta till en försiktighetsprincip och freda gäddorna under leken och lägga tävlingarna under hösten, säger han.

Fiskevårdsförbundet Sportfiskarna sanktioner tävlingen och är medveten om problematiken och kommer med nya riktlinjer inför nästa års tävlingssäsong.

– En sådan här tävling skulle kunna ha inverkan på ett lekområde. Vi jobbar för närvarande med tydliga riktlinjer till tävlingsverksamheten i Sverige, framför allt gäddtävlingar, säger Andreas Ollinen, kommunikationschef på Sportfiskarna.

Både Stålhammar och Ollinen tror att gäddtävlingarna kan ha positiva effekter på fiskebeståndet i längden, då det ökar intresset för fisk och fiske.

– Antalet deltagare i gädd-SM har ökat för varje år. Fiske har blivit "rock and roll" och de största fiskeprofilerna är rockstjärnor i dag. Det har fått en helt annan status. Hade vi inte haft det här stora intresset för sportfiske i dag hade det nog inte funnits så mycket biotop-vård för att rädda fisken, säger Martin Stålhammar.

Stålhammar tror att utvecklingen i Sverige tar riktning mot hur sportfisket ser ut i USA. Där fylls stora arenor med människor bara för att se en prisutdelning, sporten genererar mycket pengar och fiskeförvaltningen har kommit långt.

– I Sverige är fiskeförvaltningen långt efter.

Gädd-SM

Kvalet som går av stapeln den 27 maj i Oxelösund är en del i det officiella svenska mästerskapet i gäddfiske. Tävlingen är sanktionerad av den ideella organisationen Sportfiskarna. Deras huvudfokus är bland annat att värna och vårda vatten och fiskebestånd. Final och semifinal äger rum i Nyköping den 20-22 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om