Gamla vattentornet förfaller

Gamla vattentornet i Gnesta är en kär symbol för orten. Men ingen vill riktigt kännas vid denna kulturklenod som sakta förfaller.

Övrigt2004-02-20 23:30
Under årens lopp har det gamla vattentornets vara eller inte vara diskuterats i omgångar. När ett nytt byggdes i slutet av 1970-talet var tanken att det skulle rivas. Men medborgarna var av en annan åsikt och byggnaden fick stå kvar.

Gnestaborna känner starkt för sitt vattentorn men förutom att det är en viktig del av ortens silhuett fyller det ingen funktion. Fasaden börjar förfalla och putsen ramlar ner. Inte så lämpligt med tanke på att vattentornet står på Frejaskolans område.
Ansvaret för byggnaden ligger idag på kommunens enhet för vatten- och avlopp.
Vi har ingen användning för tornet längre. Vi har försökt att lägga över ansvaret på någon annan enhet men ingen är intresserad, säger enhetschefen Jesper Feddersen.
För vår del vore det enklast att riva alltihop, men det får vi inte. Personligen tycker jag att vattentornet ska vara kvar, det är en del av Gnesta.

Han har förståelse för att ingen vill ha ansvaret på sin lott. Trots förslag som att förvandla tornet till bostäder, galleri eller servering är det svårt att genomföra någon av idéerna både av tekniska och ekonomiska skäl.
Det enda vettiga förslag som kommit fram är att använda tornet som klättervägg. Men som vanligt finns det inga pengar.
Servering eller galleri i tornets topp skulle säkert vara en trevlig lösning med milsvid utsikt. Problemet är att uppfylla kraven på handikappanpassning. Verksamhet i markplan skulle vara enklare, men vem besöker ett vattentorn för att sitta på en skolgård?
Man måste ha hiss, vilket skulle fylla hela överdelen. Dessutom skulle man få stora problem med brandbesiktningen.

Oavsett vad tornet ska användas till så står det och förfaller. Något måste göras förr eller senare.
Vi är inte intresserade av att lägga ner pengar på något som vi inte har användning för. Någon akut renovering behövs inte, det är bara putsen som har börjat att ramla ner, säger Jesper Feddersen och tillägger att det är därför det finns staket runt om tornet.
Frejaskolan ägs av Gnestahem och borde därför även äga tornet. Men Jon Leo Rikhardson vill inte riktig kännas vid ansvaret.
Vi äger Frejaskolan, men inte vattentornet, säger han bestämt.
Men vattentornet står ju på er mark?
Ja, vi äger ju fastigheten. Risken är väl att de säger att tornet ingick i köpet, säger Jon Leo Rikhardson och skrattar.
Gnestahem har i alla fall inte funderat på vattentornets framtid. Det initiativet får komma från politiskt håll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!