Gammal skåpmat och sockerpiller från Thalén
Därför presenterade socialförsäkringsminister Ingela Thalén igår rapporten ett mänskligare arbetsliv, ett urvattnat på gränsen till pinsamt dokument. Man ska halvera sjukfrånvaron på fem år, men talar inte om hur det ska gå till.
Ett av få verkningsfulla förslag som Thalén har lyckats pressa fram är möjligheten till finansiell samordning mellan socialförsäkringen, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och arbetsmarknadsmyndigheterna. Ett förslag som riksdagen på initiativ av centern och folkpartiet fattade beslut om redan i höstas, men som regeringen ännu inte har expedierat. Försök med finansiell samordning Finsam, som igångsattes av den borgerliga regeringen, visade mycket positiva resultat, inte minst i Sörmland, genom att tillåta samverkan mellan lokala och regionala aktörer.
De fick dock inte fortsätta eftersom den socialdemokratiska regeringen hittills har ansett att styrningen av resurserna sker bäst på central nivå. Nu låter det annorlunda. I rapporten syns inte ett spår av diskussionerna med arbetsgivare och fackrepresentanter i de så kallade trepartssamtalen som regeringen har knutit stora förhoppningar till.
Inte heller verkar Thalén ha dragit några slutsatser av de otaliga utredningar och kommittéer som regeringen har tillsatt under året. Några förändringar i försäkringssystemen märks inte, vare sig för den enskilde eller arbetsgivarna.
Möjligen kan man ana ensamutredaren Jan Rydhs tankar bakom en allmän formulering att det ska löna sig att ha en god arbetsplats och kosta att ha en dålig. Rydhs kontroversiella förslag att utvidga arbetsgivarinträdet och låta arbetsgivaren betala sjuklönen under 60 dagar istället för 14 dagar, kan mycket väl bli socialdemokraternas förslag senare.
Att lägga fram det nu vore att ge de borgerliga partierna ordentlig skjuts i valrörelsen som har andra förslag för att minska sjukskrivningarna där de är som störst, nämligen i den offentliga sektorn. Det troliga är att socialdemokraternas riktiga program får vänta till efter valet, trots allt. För att minska sjukskrivningarna räcker det inte med sockerpiller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!