Gammalt projekt vaknar till liv i Oxelösund

Peab riktar om blicken. Vill bygga omkring 150 lägenheter.

Våren 2017 är grannhusen på plats sedan länge. Om några år kan de få nya grannar.

Våren 2017 är grannhusen på plats sedan länge. Om några år kan de få nya grannar.

Foto:

Övrigt2017-05-09 09:55

Peab äger mark på Femöre mitt emot kanothuset och bredvid de befintliga lägenhetshusen vid Femörekanalen. När planerna för höghus på Villabacken lagts ner är det i stället det här området som hamnat i fokus för byggbolaget.

– Det handlar om 4–5-våningshus med 1–2 sutterängvåningar. Vi kanske kan få till 7–8 hus med i bästa fall 20, 22 lägenheter i varje, säger Jonny Lundqvist som är distriktschef vid Peab bostadsutveckling i mellersta regionen.

Hans bedömning är att bolaget lämnar in en bygglovsansökan under hösten.

– Vi har börjat titta på det här internt och börjat rita och skissa. Om allt skulle gå precis som vi vill kan det bli byggstart någon gång under 2018, säger Lundqvist.

Varför har det här projektet större möjlighet att förverkligas än Villabacken?

– Här kan vi exempelvis köra två huskroppar i en etapp och då är det lättare att sälja tillräckligt många lägenheter innan byggstart, vi har ett internt krav på att 60 procent ska vara sålt.

– Sedan är det svårt att sia om marknaden och omvärlden, men med nuvarande regler, normer och räntor finns det goda möjligheter att göra något bra av det här.

Kommunen antog en detaljplan för området 2009 som består av mycket kuperad och tallskogsbevuxen terräng.

”Bebyggelse och vägar ska anpassas efter terrängen och till värdefull vegetation”, står det i planen som föreslår en blandning av flerbostadshus och radhus.

Antalet föreslagna bostäder i planen går inte helt ihop med Peabs tankar.

”Området föreslås kunna bebyggas med cirka 90 lägenheter i flerbostadshus och cirka 10 stycken bostäder i radhus”, står det i detaljplanen.

Detaljplan för norra Femöre, etapp 2C

Antogs av Oxelösunds kommun 2009.

Området ligger på norra delen av Femöreön och är cirka 45000 kvadratmeterstort.

Peab äger marken som de planerar att bygga husen på.

”Bebyggelsen anpassas i höjd och färgsättning till den befintliga topografin och till vegetationen”, står det i detaljplanen.

Avståndet till Oxelösunds centrum är cirka 1,4 kilometer.

Enligt planen bör byggnaderna begränsas i höjd för att inte dominera landskapsbilden eller alltför markant bryta silhuetten som berget och den befintliga vegetationen ger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om