Gav cancerbesked för sent – chefen uttalar sig: "Vi arbetar för att det inte ska hända igen"

SN har tidigare berättat om två patienter i Nyköping som båda fick försenade cancerbesked. Patienterna undersöktes på Ekensbergs vårdcentral och det hela har nu landat i två Lex Maria-anmälningar.– Väldigt beklagligt för patienterna givetvis, säger verksamhetschef Gustaf Nälser.

Foto:

Övrigt2019-01-23 20:30

Det var i mitten av januari som anmälningarna mot vårdcentralen inkom till Inspektionen för vård och omsorg. Det ena fallet omfattar en yngre man som i somras uppsökte vård för värk i en testikel. Behandlande läkare hittade inget fel, men två månader senare konstaterades testikelcancer.

Gustaf Nälser, verksamhetschef på Ekensbergs vårdcentral, kommenterar:

– Patienten sökte vård under semestertid när inte alla ordinarie läkare är i tjänst. Han fick då träffa en läkare under utbildning. Det som inte gjordes, men som borde ha gjorts, var att skicka vidare patienten för röntgen, säger han.

Hittar man inget fel skickas man i regel inte vidare till röntgen, förklarar Gustaf Nälser. Samtidigt medger han att läkaren borde ha tagit det säkra före det osäkra.

– Jag kan ju tycka i det här specifika fallet att en relativt ung läkare under utbildning hellre bör skicka vidare patienten en gång för mycket än en gång för lite.

Det andra fallet rör en äldre man som uppsökte vårdcentralen 2015. Mannen hade besvär med svullna anklar och värk, och undersöktes av en hyrläkare som tog ett så kallat PSA-prov.

– Värdet var förhöjt, men inte särskilt mycket, berättar Gustaf Nälser, som samtidigt tillägger att även ett lätt förhöjt värde bör följas upp.

– I det här fallet hade aktuell hyrläkare träffat patienten, sett ett förhöjt värde, negligerat det, och sedan inte följt upp det.

Det hela uppdagades först i början av 2018 när mannen gjorde ett besök hos ordinarie läkare på vårdcentralen. PSA-värdet var då kraftigt förhöjt, vilket berodde på prostatacancer.

– Det är värt att säga att det här rör sig om människor som jobbar med människor, och det är klart att även vi inom sjukvården gör fel ibland. Det viktiga är att man belyser det och att vi arbetar för att det inte ska hända igen. Det är ju också väldigt beklagligt för patienterna givetvis, säger Gustaf Nälser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!