Gåvor till glädje och besvär

Kassar och kartonger med kläder och prylar på trappan. Smutsiga och trasiga kläder till skänks.

Övrigt2003-07-18 22:53
Kupan tar gärna emot det som är helt och rent, men inte skräp.
Jag måste säga att Gnestafolket är givmilda, varje vecka kommer det in saker, säger Berit Flood som är en av de 15 i Röda Korset som turas om att jobba i butiken Kupan i Gnesta.
Gåvorna är viktiga för verksamheten, all inkomst är beroende av vad människor skänker och ideellt arbete. En del säljs i butiken, mycket skickas till klädlagret i Halmstad varifrån det skickas ut i världen när det inträffar en katastrof. Vinsten från butiken går både till utlandshjälp och lokala insatser.
Vi har satt en lapp på dörren vid lagret att ringa först så vi kan ta emot sakerna, säger Sigrid Evestedt som är ordförande i Röda Korsetkretsen i Gnesta.

Butiken är bara öppen två till tre dagar i veckan. Om ingen råkar komma förbi kan kläder och prylar bli stående i regn och rusk i flera dagar.
Nästan varje dag stå kassar och kartonger utanför. Sakerna ska lämnas vid lagret men ibland kan man nästan inte öppna dörren inifrån butiken för att det står kartonger utanför, säger Sigrid Evestedt.
Dörren till lagret ligger en trappa ner. Andra hyresgäster i huset har sina cyklar innanför nästa dörr. Det känns inte bra att blockera vägen så de inte kommer förbi.
I går stod det tio banankartonger med kläder utanför lagret när jag kom. Fast det var ju tvättat och struket, lägger Sig-rid Evestedt till för att inte verka otacksam.
En kvinna kommer in i butiken, dörren står öppen i hettan fast butiken är stängd. Sonen hemma är fyra år och har två kassar med gosdjur som han undrar om någon vill ha. Helt och rent, lovar hon och får en tid när hon kan komma med leksakerna.
Arbetet med att sortera, packa och märka varor tar ungefär tio timmar i veckan, uppskattar Berit Flood. Det som inte går att sälja lämnas till återvinningsgården. Det mesta är bra saker, men det som är skräp innebär onödigt och tröttsamt arbete.
Till exempel fick vi in en elvisp med bara en visp, den andra var borta. Det är ingen som har nytta av den. Ibland får jag en känsla av att folk bara vill bli av med sitt skräp, säger Berit Flood.

Gnestakretsen har cirka 300 medlemmar men det 15-tal som arbetar aktivt med Kupan är med få undantag äldre.
Vi skulle behöva nya medlemmar i 40 till 50-årsåldern som är pigga på att jobba, flikar Sigrid Evestedt in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!