– Ensamma kan vi inte bli en besöksanledning, men om vi paketerar det vi har att erbjuda kan vi bli det.
Det säger Birgit Båvner, en av initiativtagarna till nätverket Kulturstråket som vill ta ett samlat grepp om Nyköpings kulturutbud.
Kulturstråket startade för fem år sedan, men aktiviteten har varit sporadisk. Sedan en tid tillbaka har man tagit nya tag, bland annat genom att trycka upp kartor där stråkets alla stopp finns markerade. Och genom en monter, "kulturburen", i Västerport.
– Vi blir hela tiden fler och fler. I dag är vi elva aktörer, säger Birgit Båvner när vi möts hos Carl Ryd på Glashytta Nyköping, stråkets senaste tillskott.
– Det här är sådant som man som egen utövare tittar efter när man startar upp, säger Carl Ryd som öppnade sin glashytta i hamnen i början på sommaren.
För att sprida information om Kulturstråket bjuder aktörerna in butiker, campingar, hotell och andra som kan bli ambassadörer för kulturen i Nyköping till gemensamma frukostar. Nästa frukost äger rum i glashyttan.
– Folk går in och köper en glass och frågar samtidigt vad det finns att göra i staden. Vi tror att det är lättare att tipsa om något när man själv har varit där och hört konstnären berätta om det han eller hon gör, säger Birgit Båvner.
I nuläget sträcker sig Kulturstråket från Fåfängan i norr och vidare längs ån, via bland annat Culturum, Galleri Westerlind och Hantverksgruppen Sörmland, till Glashyttan i söder.
– Det föll sig så att alla låg mer eller mindre längs med ån, så det blir en fin promenad också. Men visst kan vi göra avstickare om någon som inte ligger vid ån vill vara med, säger Gabriella Axelsson, representant för NK-villan.
Gemensamt för de elva aktörerna är att de alla är verksamma inom områden såsom konsthantverk, konst eller musik och att de har öppen verksamhet under stora delar av året.
– Sedan krävs det så klart ett engagemang, att man vill vara med och jobba för att stråket ska bli en besöksanledning, säger Birgit Båvner.
Nästa punkt på agendan är att försöka få till regelbundna guidade visningar längs stråket och att fysiskt märka ut kulturstoppen med vimplar eller liknande, så att alla ska märka att de passerar en kulturaktör.
Just nu pågår samtal med kommunen om hur det ska bli verklighet.
– Vi försöker hela tiden involvera kommunen och politikerna i det vi gör, de har en stående inbjudan till våra möten, säger Birgit Båvner.