Gemenskapen viktig för nya brandchefen

Räddningstjänsten i Trosa har fått en ny chef. Den första februari tillträdde Anders Iggander på posten som ansvarig för de 21 deltidsbrandmännen i kommunen.

Övrigt2002-02-24 23:35
Han lattjade inte med brandbilar när han var liten samtidigt som han drömde om att kasta sig nedför stången och in i brandbilen. Anders blev brandman av andra anledningar.
Jag blev tvingad. Där jag jobbade var rätt många brandmän och dom tjatade på mig att börja, säger han.
Det är snart 20 år sedan. 1983 hoppade han i brandkläderna för första gången och nu är han nytillträdd platschef för räddningstjänsten i Trosa. Några större förändringsplaner har han inte, men han ser gärna att han får lite fler arbetskamrater.
Vi söker deltidsbrandmän just nu. Vi har en vakans samtidigt som vi saknar tre vikarier, säger han.
I Trosa arbetar ingen heltid inom räddningstjänsten. Detta gäller även platschefen. Anders har nu det övergripande ansvaret för verksamheten i Trosa, för stationen, personalen och för att planera övningar. Det verkar inte vara helt oproblematiskt.
Jobbet blir lidande, luncherna har bestått av korv och mos den senaste tiden, säger han.
Under sina år som brandman har Anders hunnit se en del. Trafikolyckor med skadade människor tillhör jobbet.
De första grejorna var inte så kul. Ofta får killarna som varit med ett tag gå fram till de som sitter fastklämda. Men efter ett tag stod man där själv och då är man så inställd på att göra det bästa man kan för att hjälpa någon så man egentligen inte ser skadan, säger han.
Trots att man som brandman kan råka ut för obehagliga saker finns en hel del som gör att Anders trivs med att jobba inom räddningstjänsten.
Man lär sig så mycket hela tiden, sånt som man har nytta av även privat. Sen är det ju en väldigt bra gemenskap också. Gruppen blir en extra familj, säger han.
Har Trosaborna en bra räddningstjänst?
Ja, det tycker jag att de har. Killarna är duktiga. Kommunen är också bra att ha att göra med. De anser att räddningstjäntsen är viktig och har inte dragit ned på tjänster som på andra ställen i landet.
När brandmännen har jour ska de vara på stationen inom fem minuter. Därför gäller det att ha förstående arbetsgivare så man kan släppa vad man har för händerna. Men det finns fler som måste vara förstående. Under jourveckorna blir det lite krångel med familjelivet.
Det är inte bara brandmannen som går med i räddningstjänsten det är hela familjen som gör det, säger Anders.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om