Det kunde ha slutat hursomhelst. När Solbacka integrationscentrum öppnades sommaren 2015 ökade Stjärnhovs invånarantal snabbt med nära femtio procent. Men den lilla orten med drygt femhundra invånare klarade expansionen med glans. SN har haft många artiklar om olika aktiviteter där Stjärnhovsbor och asylsökande mötts och installationen med den gigantiska svenska flaggan som gjordes av konstnärer som bodde på Solbacka, gjorde platsen känd även i nationella medier.
Vad var det då som gjorde att det blev gemenskap i stället för avståndstagande och "vi och dom" i Stjärnhov?
– Det första informationsmötet som hölls av ledningen för asylboendet var väldigt viktigt. Det var ett bra möte och de som till en början var negativa tystnade. Den överväldigande majoriteten var positiva från början men det här mötet var ändå viktigt. Många som är kritiska är ju det på grund av rädsla för det man inte känner till. Här fick vi väldigt bra information om vad som skulle hända och alla som ville blev involverade, berättar Barbara Martin Korpi, ordförande i kulturföreningen Konst i Gryt.
Hon bor i Gryts gamla prästgård och blev tidigt engagerad i de boende på Solbacka. Det starka föreningslivet i Stjärnhov och kyrkans engagemang har varit avgörande för att det blev så bra som det blev, menar hon.
– För många Stjärnhovsbor blev det här ett möte med världen. Solbacka gav Stjärnhov en massa ny input. Vi fick mer än vad vi gav, det blev en väldig utveckling. Det har varit ett ömsesidigt möte, inget hjälpprojekt, säger Barbara.
Det har också stärkt samarbetet föreningarna emellan tycker hon.
– Vi kände ju till varandra innan, men genom Solbacka började vi göra saker ihop. Det var spännande!
Här kan ni läsa fler delar om den lyckade integrationen på orten
> LÄS MER: Kyrkan: "Häftigt med så många engagerade"