Gentest inte självklart i länets cancervård

Ett gentest visade att skådespelerskan Angelina Jolie, 37, har mycket hög risk att drabbas av cancer. Nu har hon opererat bort brösten i förebyggande syfte.
Angelina Jolies mamma dog i bröstcancer vid 56 års ålder. Men i Sörmland är det ingen självklarhet att få göra ett gentest i liknande fall.

Övrigt2013-05-15 22:26

– Min läkare uppskattade att jag hade en 87-procentig risk för bröstcancer och en 50-procentig risk för cancer i äggstockarna, skriver  Angelina Jolie i tidningen New York times.

I slutet av april ska den amerikanska skådespelerskan ha avslutat en tre månaders behandling som involverade en operation där brösten togs bort och sedan rekonstruerades. New York times berättar hon öppet om operationen. Hennes mål är att fler kvinnor ska gentesta sig för att ta reda på om de är i riskzonen för bröstcancer.

Enligt läkaren Antonis Valachis som arbetar på Onkologen på Mälarsjukhuset finns det ingen anledning till oro om det bara finns en kvinna i släkten som drabbats av bröstcancer efter 35 års ålder.

– 10 procent av alla kvinnor drabbas av bröstcancer. Att en kvinna i släkten har drabbats av bröstcancer betyder därför inte att det finns en ökad ärftlighet, säger läkaren Antonis Valachis.

Men om det däremot finns flera kvinnor i släkten som drabbats av bröstcancer eller cancer i äggstockarna och kvinnorna dessutom fick cancern i ung ålder kan ett gentest vara nödvändigt. Som släkt räknas kvinnor på både mammans och pappans sida, kusiner räknas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om