â De senaste tvĂ„ Ă„ren har varit erbarmligt dĂ„liga, sĂ€ger biolog och svampexperten Hans Rydberg som bor i Gnestatrakten.
Men glÀdjande nog ser 2017 ut att kunna bli ett fint svampÄr.
â Det Ă€r mycket svamp just nu, sĂ€ger han men vill inte strĂ€cka sig sĂ„ lĂ„ngt som att det kommer bli ett bra svampĂ„r. Regnet i slutet av augusti och början av september har inneburit att det tagit fart rejĂ€lt men det Ă€r inte lĂ€ge att vĂ€nta.
â Den Ă€r bra nu men om det inte kommer mer regn sĂ„ hĂ„ller det hĂ€r bara i sig i tvĂ„ veckor, sĂ€ger han.
Men det Àr inte kantarell, mÄngas favoritsvamp, som han vill tipsa om, utan olika soppar. Och soppar har den stora fördelen att Àven om du förvÀxlar dem, med nÄgon annan sopp, Àr det i princip ofarligt.
â Det finns de som smakar lite lĂ€skigt, men du dör inte, sĂ€ger han och syftar bland annat pĂ„ gallsopp och pepparsopp.
Stensopp eller karljohan som den vanligtvis kallas Àr en utmÀrkt svamp att leta efter nu.
â Det Ă€r i princip bara att gĂ„ ut i en skog sĂ„ hittar du den, sĂ€ger han.
Förgiftningar i Sverige Àr ovanliga och det handlar om att plocka svampar som du kÀnner igen, nÄgot som de allra flesta ocksÄ gör. Det Hans Rydberg snarare vill lyfta fram Àr att svamp Àr en fÀrskvara.
â Svamp ska lagas till inom 24 timmar och ska inte förvaras i plastpĂ„se, sĂ€ger han och berĂ€ttar att det finns en parasitsvamp pĂ„ karljohan som Ă€r giftig.
â LĂ„ter man karljohan stĂ„ i en plastpĂ„se i tvĂ„ dagar och sedan Ă€ter den kan man faktiskt bli sjuk av den parasiten, sĂ€ger han.