Glöm inte c-vitaminbomberna på julbordet

Ekoodlaren Malin Schreiber vill slå ett slag för det gröna på julbordet. – Det finns många goda grönsaker som man tyvärr glömt bort hur man tillagar, menar hon.

"Klassiska kålgrönsaker passar bra på julbordet", säger Malin Schreiber som driver Peterslunds ekoodling och visar korgen med grönkål, brysselkål, savoykål, rättika, svartkål, rödkål, kålrot, salladskål.

"Klassiska kålgrönsaker passar bra på julbordet", säger Malin Schreiber som driver Peterslunds ekoodling och visar korgen med grönkål, brysselkål, savoykål, rättika, svartkål, rödkål, kålrot, salladskål.

Foto:

Övrigt2018-12-06 09:15

På Peterslunds gård i Björnlundatrakten huserar ekoodlaren Malin Schreiber och Martin Burkett sedan några år tillbaks. Paret odlar det mesta i grönsaksväg och syns så här års även på marknader med sina grönsaker och även burkarna med de mjölksyrade grönsakerna.

– Det är rätt intressant att se skillnaden mellan Nyköping och Stockholm. De äldre i Nyköping väljer gärna skärbönorna medan en annan generation i Stockholm väljer bort dem och hellre fokuserar på grönkål att göra chips av, skrattar Malin Schreiber.

Hon punkterar gärna myter om rotfrukter och kål och avslöjar att svartkålen härstammar från Italien och många år senare dök upp i norra delen av Europa.

– Det finns faktiskt en "nationalrätt" från Toscana med svartkål. Och vet du att kålroten är en svensk grönsak? Visserligen odlades den först i Finland, men som då var svenskt. En korsning av kål och rova faktiskt, berättar Malin som även avslöjar att Svenska kålrotsakademien existerar.

Att äta efter säsong är ju bra både för miljö och hälsa, understryker Malin Schreiber. Därför slår hon gärna ett slag för kålgrönsakerna.

– Kål är oerhört näringsrika och fulla med vitaminer vi behöver så här års. Det finns så mycket gott att upptäcka.

Malin anser annars att ugnen borde användas flitigare i köket i dag eftersom kokningsprocessen ofta tar bort en stor del av smaken från grönsakerna.

– Rotfrukter som gulbetor på fat i ugn är ju en klassiker. Även min favorit brysselkål med lite olja, salt och timjan kan man tillaga i ugnen. Rödbetorna passar även jättebra på julbordet. De kan man tillaga på så många olika sätt.

När vi går förbi ett berg med salladskål så konstaterar Malin Schreiber att alltför få inser att den inte alltid behöver tillreda genom att wokas.

– Den går faktiskt att äta precis som den är, som sallad helt enkelt.

Vinkokt savoykål a´la Peterslund

1 savoykålhuvud

1 stor morot

1 lök eller det vita på purjolöken

2 dl vitt vin (eller mindre mängd vitvinsvinäger)

lite salt

olivolja

Ta bort de yttre bladen på kålhuvudet, skölj väl och finhacka i strimlor. Stek den grovhackade löken och moroten i olivolja i en gryta. Efter 5 -10 min lägger du i kålen, saltar och häller i vin. Låt koka 1 timme på låg värme med locket på glänt. Rör om då och då, späd med vatten vid behov. När det är klart ska det ha en brunaktig färg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om