Gnesta har inte råd med bra luft på skolor

Luften på Frejaskolan är i vissa lokaler så usel att den måste förbättras för att de som vistas där inte ska må dåligt. Samma sak gäller i flera av kommunens fastigheter. Nu har serviceförvaltningen begärt mer pengar för att åtgärda problemen. Men mer pengar kommer de inte att få.

Övrigt2002-10-29 22:02
I flera av kommunens fastigheter är luftkvaliteten så dålig att den inte uppfyller de krav som ställs för ett godkännande. Norra paviljongen i Frejaskolan är ett exempel. Elever och lärare som vistas i en av lokalerna klagade tidigare över den dåliga luften.
Förut luktade det mögel i klassrummet. Nu har vi ställt om ventilationen för att vädra ut ordentligt så lukten har försvunnit. I längden kan det ändå vara ohälsosamt att vistas i lokalen. Orsaken är att byggnaden är fuktskadad.
Förmodligen behöver man byta ut material i väggarna för att det ska bli bra igen, säger Thorsten Lorich, chef vid serviceförvaltningen.

Problemet med dålig luft finns i flera av kommunens skolor och förskolor. Mätningar har visat att mängden luft per person ofta är för liten. Det leder till att koldioxidhalten blir för hög.
De som vistas i lokalerna får svårt att koncentrera sig. Thorsten Lorich har begärt ett tillskott i serviceförvaltningens budget för att åtgärda fuktskadorna och de dåliga ventilationsanläggningarna.
Ofta kommer ventilationsproblemen av att de som använder lokalerna flyttar om. Plötsligt hamnar många personer i ett rum där ventilationen inte har anpassats för det antalet. Då måste luften ledas om.
Kvarnbackaskolan är ett sådant exempel. Ventilationsystemet där behöver byggas om ordentligt till en kostnad av cirka en miljon kronor. Men i de flesta fastigheter räcker det att göra rent eller byta ut delar av systemet, säger han.

Sammanlagt äskade serviceförvaltningen i slutet av oktober, drygt en miljon i tillskott till årets budget. Men det är glest mellan slantarna på kommunens kistbotten. Serviceförvaltningen kommer inte att få några extra medel i år.
Åke Nilsson är kommunalråd i Gnesta kommun.
Kommunen avvaktar lite. Fastigheterna ska förhoppningsvis hamna i Gnestahems ägo nästa år. De har en stark ekonomi och därför bättre förutsättningar för att komma tillrätta med problemen. Gnestahem underhåller sina fastigheter bättre än kommunen, säger han.

Om inte kommunen åtgärdar problemen tillräckligt snabbt får den betala straffavgifter i form av vite. Serviceförvaltningen ska göra en tidsplan för när, och i vilken ordning kommunens ventilationsanläggningar ska förbättras. Det blir förmodligen Gnestahem som får i uppgift genomföra planen.
John Henzlert
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!