Gnesta kan få ett slakteri inom ett år

Gnesta kan få ett miljövänligt slakteri. Ett sextiotal djurproducenter samlades på Södertuna slott på torsdagskvällen för att diskutera idén om ett närslakteri som ska bli såväl lönsamt som djurvänligt.

Övrigt2004-12-10 22:18
Om allt flyter på kan det stå klart redan nästa år under senhösten, säger Kjell Sedelius, fritidsbonde på Nyhällesta och en av fyra som är med i projektgruppen.
Med sig i projektgruppen har han Louise Mörner på Davidsta gård, Niklas Brolin på Södertuna och Olof Langbeck på Yttervalla.
Tanken är att vi ska gå ut med vårt eget varumärke som är ekologiskt alternativt att vi har ett ekologiskt och ett konventionellt märke.

Det nya slakteriet ska ligga på Södertuna, strax norr om Gnesta tätort. Utöver slakteri ska även ett charkuteri byggas där köttet prepareras. Det är mer lönsamt att själv förädla varorna, enligt Kjell Sedelius. Fåglar är inte välkomna till slakt, men annars ska i princip alla djur tas emot.
Det är tänkt att slakteriet ska dimensioneras även för älg, eftersom viltkött som säljs i affär snart måste besiktigas. Då behövs ett slakteri.
Två djurproducenter anmälde intresse för att delta i slakteriet redan på torsdagskvällen. Andra gick hem och funderade vidare och i januari ska de som är intresserade av att delta träffas igen. Grundarna vill gärna ha med så många som möjligt eftersom det krävs en viss mängd djur för att slakteriet ska gå runt.
Vi måste ha ett visst djurunderlag för att det inte ska bli för sårbart. Vi satsar på 1 200 djurenheter per år, säger Kjell Sedelius.

En djurenhet motsvarar ett djur när det handlar om kor. Men för mindre djur, exempelvis lamm, går det tio djur på en enhet.
Maxgränsen kommer att ligga på 2 000 djurenheter.
Mer djur än så kommer inte att finnas inom gårdsnära avstånd.
Varför behövs då ett närslakteri?
Det finns så många aspekter, berättar Kjell Sedelius.
Vi vill undvika långa djurtransporter och vi tror att om vi har ansvar för hela kedjan kan vi garantera bra produkter och ta ut ett bättre pris.
Ett närslakteri underlättar också för dem som har små djurbesättningar. De har svårt att finnas kvar när de stora producenterna satsar på storskalighet. Och om vi i Sörmland vill ha kvar ängar och hagar som är betade behövs ett närslakteri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!