Gnesta kommun kan få böta 600 000 kr
Gnesta kommun riskerar att få betala ett vite på 600 000 kronor. Det är arbetsmiljöverket som vill att kommunen straffas för att den driver verksamhet i Dagaborg äldreboende i Björnlunda. Arbetsmiljön vid äldreboendet är dålig. Många utrymmen är så små att personalen riskerar att skada sig när de arbetar.
Gunilla Bejkeby och Bibbi Ekroth som tillhör personalstyrkan visar hur liten en av äldreboendets toaletter är.
En äldre person med rollator får backa in till toaletten. En i personalen får klämma in sig längst bak vid väggen och hjälpa den äldre på plats, säger Gunilla Bejkeby.
Toaletten är drygt en kvadratmeter stor med både handfat och toalettstol. Regeringen bestämde tidigare att 1 september var sista dagen som Gnesta kommun fick driva verksamhet i det gamla Dagaborg. Problemet är att de nya lokalerna ännu inte är färdigställda.
Arbetsmiljöinspektionen besökte Dagaborg 11 september. De konstaterade då att Gnesta kommun inte har följt regeringens direktiv. Det var och är fortfarande ett äldreboende i de trånga och över 40 år gamla lokalerna.
Därför ansöker Arbetsmiljöverket till länsrätten i Stockholms om att Gnesta kommun som straff, ska betala ett vite på 600 000 kronor.
Summan baseras på betalningsförmågan och står i proportion till vilka åtgärder som behöver göras. Att kommunen flyttar allt till nya lokaler efter utsatt tid spelar ingen roll. Så fort de drar över tiden om det så bara är en dag, kan de få ett vite på sig, säger juristen Gunnel Gyllensvaan, vid arbetsmiljöinspektionen, som ingår i Arbetsmiljöverkets organisation.
Ansökan om vite inkom till länsrätten i Stockholm i slutet av oktober. Kommunen har i dag ungefär en vecka till på sig att ge sin version om varför de fortsätter verksamheten i Dagaborgs gamla lokaler. Gunnel Fors är enhetschef vid Dagaborg.
Bygget av det nya Dagaborg är försenat. Vi flyttar in 4 december. Det är naturligtvis olyckligt att kommunen kan få böta när det bara handlar om några månaders försening. Problemet är att ingen har meddelat Arbetsmiljöverket om att bygget drar ut på tiden, säger hon.
Arbetsmiljöverket visste alltså inte att det uppstått problem. Problem som kommunen inte råder över. Det betyder dock inte att ansökan om vite hade uteblivit om verket känt till svårigheterna. Länsrätten fattar troligen beslut i ärendet inom två månader.
John Henzlert
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!