Gnesta kommun nobbar lutfiskhjälp

Det stormar kring lutfisken i Gnesta. Måndagens artikel i SN, att de gamla inte blir serverade lutfisk till Lucia, har fått många upprörda läsare att erbjuda sina tjänster.

Övrigt2003-12-08 23:11
Kommunens beslut att inte servera lutfisk till kommunens pensionärer på Lucia har oväntat orsakat storm bland medborgarna.
Måndagens artikel i SN har fått många att erbjuda sina tjänster, både privatpersoner och företag.
För att bemöta kritiken har de ansvariga inom kommunen valt att skriva ett brev till medborgarna.

Beslutet att servera mandelfisk på Lucia står fast. De gamla kommer att få äta lutfisk även i år, men av praktiska skäl serveras rätten först Annandag jul.
Eftersom ämnet oväntat vållat så stor debatt samlades på måndagen kommunens kostchef Gunnel Rogstam, som tog beslutet att ändra i matsedeln, kommunalrådet Gert Nilsson och socialförvaltningens chef Anne Saaristo för att skriva ett inlägg till SN:s debattsida.
Eftersom så många erbjudit sig att hjälpa till har det bland annat bestämts att inga okända personer kan släppas in i kommunens kök med så kort varsel.
Kommunen kan ta emot pengar och även livsmedel, om de transporteras på godkänt sätt, så länge det inte kan betraktas som muta. Alla gåvor måste dock kunna disponeras fritt av kommunen.

Gunnel Rogstam vill inte ge några kommentarer utan hänvisar till den gemensamma skrivelsen. En fråga som cirkulerar är varför lutfisk är så mycket besvärligare att tillaga än mandelfisk.
Det blir förfärligt mycket mer disk, minst dubbelt så mycket mer, säger Karin Geiborg som arbetar i äldreboendet Liljedalshemmets kök.
Lutfisk är smetigt att hantera, förklarar Karin Geiborg. Först går det åt karotter att
tillaga fisken i sedan måste den flyttas över i andra karotter innan den skickas ut till avdelningarna.
Så problemet ligger nog hos oss. Det är inte så mycket ett ekonomiskt som ett praktisk problem.

På Lucia arbetar bara två personer på Liljedalshemmet och en person på Ekhagens äldreboende. Liljedalshemmets personal ska tillgodose en stor del av de 170 matgästerna.
Förutom Liljedalshemmet och Frustunagården hamnar även Träffpunkten och hemvården på deras lott.
Hela debattinlägget publiceras någon av de närmaste dagarna på SN:s ledarsida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!