Gnesta satsar på högre utbildning

Gnesta vill höja utbildningsnivån i bland kommunens medborgare. Kommunchefen skissar på samarbete med regionförbundet. Vi måste vara bättre rustade om någon av de stora arbetsplatserna i exempelvis Södertälje lägger ner, säger kommunchef Sune Eriksson.

Övrigt2004-11-12 19:14
Företaget Powerbox hittade inga civilingenjörer i Gnesta när de behövde nyrekrytera 2001 och såg sig tvungna att flytta en del av verksamheten till Kungens kurva utanför Stockholm.
Det var helt enkelt omöjligt att hitta ingenjörer i Gnesta, säger Karl Fredmark, styrelseordförande i Powerbox.
För att undvika liknande händelser och för att förbereda sig på eventuell arbetslöshet vill Gnesta kommun höja utbildningsnivån bland sina medborgare.
I Gnesta har elva procent av medborgarna en eftergymnasial utbildning på minst tre år. Siffran för hela landet ligger på 18 procent. Gnesta kommunfullmäktige har satt upp ett mål att till 2008 öka andelen medborgare med eftergymnasial utbildning så att den ligger på nivå med övriga länet. I dag ligger Gnesta ett par procent-enheter under länet, enligt Sune Eriksson.
Eftersom hela Sörmland ligger lågt i utbildningsnivå i jämförelse med riket har även regionförbundet Sörmland tänkt i liknande banor och är intresserade av Gnestas engagemang.
Om det finns något vi kan pröva i liten skala i Gnesta, som ett slags pilotprojekt, vill vi gärna göra det, säger Göran Norberg, regionförbundets direktör.

Gnesta kommun planerar att söka bidrag av regionförbundet för att antingen ta hjälp av personalresurser på förbundet eller för att kunna anställa en projektledare som ska höja bildningsnivån.
Det gäller dels barn och ungdomar som ska bli nyfikna på olika yrken, men vi behöver också påverka föräldrar, som kanske själva har klarat sig bra utan eftergymnasial utbildning, men vars barn kommer att behöva det, säger Sune
Eriksson.
Dessutom finns det gruppen vuxna. Hur ska de som vill kunna höja sin utbildningsnivå?

Tidigare klarade sig fler med den utbildning de fick i skolan och på gymnasiet.
De jobb som skapas i dag kräver ofta mer än gymnasieutbildningen, säger Göran Norberg på regionförbundet.
Men även för en del entreprenörer kan det vara bra med vidareutbildning.
Karl Fredmark på Powerbox tycker att kommunens satsning är bra.
Det är otroligt viktigt. Det är inte bra om företag måste flytta för att det inte finns tillräckligt kvalificerad personal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!