Den växande rörelsen #Vistårinteut bildades via sociala nätverk och består bland annat av 8 000 yrkesverksamma människor och volontärer som dagligen möter ensamkommande barn och ungdomar.
Konstnären, korsordsmakaren och musikern Stina Berge är en av dem. Hon har bland annat varit god man för en kille från Afghanistan och tillsammans med sin man Hans-Christian Nygårdh även varit aktiv i att hjälpa flyktingar på Solbacka i Stjärnhov med läxläsning och annat praktiskt.
Den 11 mars anordnar #Vistårinteut en stor manifestation, Röda tråden-marschen i Stockholm, som kommer att samla människor från hela landet.
– Jag tror att både media och politiker kommer att bli förvånade över hur många som kommer vandra på Söder. Vi är många som i vardagen har öppnat våra hjärtan och sinnen och fått så oändligt mycket tillbaka, konstaterar Stina Berge.
Att sända barn och unga som riskerat sina liv för att komma undan våldet tillbaka till Afghanistan är ett brott mot barnkonventionen och mot allt humanistiskt och solidariskt tänkande, hävdar Stina Berge. Därför står hon tillsammans med andra intresserade på Strömmentorget i Gnesta vid lunchtid på lördag för att packa en lokal ryggsäck som ska överlämnas till de ansvariga politikerna i Stockholm.
– Vi ska väl inte ge de ansvariga allt för dålig smak i munnen, så i stället för en trasig flytväst skickar vi med ett par slitna jympadojor som symboliserar flykten. Dessutom packar vi ner lokala symboler som näckrosen och fiskgjusen, säger Stina Berge, som hoppas att det humanistiska förnuftet ska segra över de onda krafterna.
– Det är ju inte flyktingar som står för kravaller i Rosengård eller bränner bilar i Husby. Rötägg finns men dessa asylsökande är smarta, ödmjuka ungdomar som vill plugga och bara leva ett tryggt liv här.
Elin Insulander Hjelm, enhetschef för Gnesta ungdomsboende där 26 killar i dag bor, tycker att initiativet behövs eftersom det allt för ofta är en snedvriden bild som tillåts dominera.
– Allt som sprider ljus, hopp och kunskap är värdefullt. I Gnesta har det fattats kloka politiska beslut i nämnden så vi har oerhört bra verksamhet här, där många privatpersoner och lärare bidrar på alla möjliga sätt – från läxläsning till fotbollar. Något som uppskattas starkt av killarna.
På frågan om Elin Insulander Hjelm kommer att delta i förmötet på lördag så svarar hon:
– Det tror jag att jag kanske gör. Särskilt med tanke på att jag inte kan närvara den 11 mars, för då har vi vår Afghanistandag i Elektron dit alla nyfikna är välkomna.