Powerbox, som grundades i en lägenhet i Gnesta på 70-talet, har fortfarande kvar både huvudkontor och sin avdelning för forskning och utveckling på orten. Omkring 40 av företagets 150 anställda jobbar i Gnesta.
Produkterna består av olika lösningar för strömförsörjning. Kommunikationschefen Patrick Le Fevre, som visar SN runt i lokalerna på Västra storgatan, jämför med den lilla svarta lådan som sitter på mobilladdaren eller strömkabeln till en bärbar dator.
I december fick Powerbox det prestigefulla priset "Power System Product of the Year", som den brittiska tidningen Electronics Weekly delar ut. Bland de övriga nominerade fanns jättar som Texas Instruments.
‒Det här priset betyder jättemycket för oss. Ericsson är det enda svenska företaget som har vunnit något liknande förut, berättar Patrick Le Fevre.
Innovationen som prisades var en strömförsörjningslösning för magnetkameror som används på sjukhus (så kallad magnetröntgen). Uppfinningen innebär att man kan få mer högupplösta bilder, vilket underlättar läkarnas arbete.
[fakta nr="1"]
På Powerbox utvecklingsavdelning ser det ut ungefär som man kan tänka sig, stora bänkar fulla av olika sladdar, kretskort och komponenter. Vid en av platserna sitter Agne Mattsson, som har jobbat på företaget sedan 1977.
‒Vi var inte så många på den tiden, säger han och skrattar.
I ett angränsande rum visar han ett stort stålskåp som stänger ute radiovågor, och ett annat skåp som testar hur produkter klarar olika temperaturer.
‒Vissa produkter är designade för tåg och vi vet ju inte om de ska köras i Sibirien eller i en öken. Det måste fungera ändå, förklarar Patrick Le Fevre.
Sverige utgör bara omkring 20 procent av Powerbox försäljning. Kunderna finns mestadels i västra Europa och produktionen sker till stor del i Kina. För två år sedan köptes två företag i Tyskland och Nederländerna upp för att komma närmare kunderna, och för att minska på transporter mellan europeiska hamnar och Gnesta.
Men trots den världsomspännande verksamheten ligger alltså huvudkontoret kvar i lilla Gnesta.
‒En flytt till Stockholm har diskuterats, men det är komplicerat. De allra flesta som jobbar här bor i Sörmland och om vi skulle flytta riskerar vi att förlora värdefull kompetens, säger Patrick Le Fevre och fortsätter:
‒Det finns fördelar här också. Jag jobbade på Ericsson i Kista i många år, det är en helt annan stress i storstaden. Här är det lättare att få ihop livspusslet, vilket leder till högre kreativitet på jobbet.