2017 var bedrövligt. I alla fall om man bor i Gnesta och är revymakare.
– Det hände verkligen ingenting värdigt en revy det året. Så vi ställde helt enkelt in. 2018 var visserligen inte särskilt mycket bättre, trots att det var valår. Här i Gnesta håller politikerna sams och det är inte mycket att hänga upp en revy på. Vi fick helt enkelt ta ett lite annat grepp, säger Mats Hammarlöf, mångårig medlem av revysällskapet.
Sällskapet lagt allt fokus på lokala företeelser. Och här visade sig finnas en hel del godbitar. Revyn blev därmed ett faktum och arbetet med den har pågått sedan i höstas.
– Det är ju till exempel fantastiskt kul att vi har fyra ganska nyöppnade blomsterbutiker här i stan. Det måste nästan vara lite unikt för en småstad och den stora frågan vi alla undrar är ju hur det ska gå, avslöjar Hammarlöf.
Även om nu inte alla 20 nummer avhandlar byns blomsterprakt, är temat högst närvarande i scenografin. Konstnären Nicklas Zander har i vanligt ordning designat det hela och effekten mot den annars ganska mörka lokalen blir tydlig.
En hel del lokala förmågor dyker så klart också upp i revyn.
– De tre kommunalråden är självklart med...och här kan det hända att viss ljuv musik möjlighen har uppstått..., säger Hammarlöf som konstaterar att kommunens superkändiskaraktär, Leif GW Persson, kidnappats av Nyköpings lokalrevy och därmed förskonats från hemmarevyn.
– Så fräckt gjort, han var ju med i vår revy först!
Kvällens repetition drar i gång. Regissören Petronella Lindén finjusterar numret där revyns veteraner, Sture Nilsson och Bengt Landin högljutt och i munnen på varandra minst sagt gör sin scen från ovan. Revyns sångansvariga, Karin Ericsson Back, hjälper till att få stämmorna att sitta.
Mycket är sig likt från tidigare år. Gnestarevyn väljer som vanligt att gå den lokala vägen, där världsbilden helt enkelt slutar vid kommungränsen.
Efter lördagens premiär väntar ytterligare nio föreställningar.
– Premiären och finalen är slutsålda, vi tror och hoppas att Gnestaborna ska komma, det här är lokal allmänbildning när det är som bäst, säger Mats Hammarlöf.