Gnestas strid med Täby till högsta instans

En funktionshindrad man i Gnesta har blivit ett ärende för Regeringsrätten. Allt bottnar i ett bråk mellan kommunerna Gnesta och Täby om vem som har ansvar för mannen.

Övrigt2006-03-08 23:20
Det så kallade LSS-upproret har blivit en riksangelägenhet. Gnesta kommun vägrar att ge sig mot Täby, som ligger norr om Stockholm i Uppland. Tvisten har överklagats av Gnesta till högsta instans. Regeringsrätten beviljar prövningstillstånd.
Det är jättebra, det berör särskilt många av småkommunerna som har fått klä skott ifrån större kommuner i bland annat Stockholmsområdet, säger socialnämndens ordförande Ingrid Jerneborg (m) vid Gnesta kommun.
Även Trosa tvistar med Täby i ett annat LSS-ärende med exakt samma karaktär.

I Gnestaärendet tänker Täby kommun inte längre ta ansvar för att en 27-årig man från Täby ska få vård enligt LSS-
lagen (lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade). Mannen bor sedan några år tillbaka i Gnesta och har haft sin dagliga verksamhet i Mölnbo. Täby sade upp vårdavtalet som mannen hade vilket ledde till att han under en tid var helt utan daglig verksamhet. Något som Justitieombudsmannen, JO, har riktat allvarlig kritik mot.
JO gjorde bedömningen att Täby har gjort fel och det får vi ta på oss, säger socialchef Leif Sjöholm vid Täby kommun.

Men i övrigt har Täby fått rätt i både länsrätt och kammarrätt. En bedömning som Gnesta saknar förståelse för.
Gnesta har varit duktig med att bygga upp den här typen av institutioner där vi har haft platser över och då ska inte vi straffas för det, säger Ingrid Jerneborg.
Täby ser inte saken på samma vis.
Brukaren måste ha rätt att bli Gnestabo, han har inga ambitioner att komma tillbaka till Täby. Det här handlar inte om en tillfällig placering längre, säger Leif Sjöholm.

Bråket har sin grund i kostnaderna som LSS för med sig.
Det handlar om en halv till två miljoner kronor per brukare och år, säger Ingrid Jerneborg.
Täby menar att det nya utjämningssystemet öppnar för att det är kommunen där brukaren bor som ska betala för den dagliga verksamheten. Täby har även svingat kommunallagen i kampen genom att framhålla att en kommun inte får betala för vård och omsorg för någon bosatt på annan plats.
Sedan en tid har 27-åringen sin dagliga verksamhet i Gnesta.
Vi har fakturerat Täby för den servicen. De har betalat och motfakturerat oss, säger Ingrid Jerneborg.
Fakturorna ifrån Täby betalas aldrig så Gnesta har arbetat upp en skuld till Täby för en verksamhet som drivs av Gnesta. Skulden hoppas Gnesta slippa betala om Regeringsrättens beslut går kommunens väg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!