Godsägare lämnade kalv att dö
När veterinären och djurskyddsinspektören kom till gården i Nyköpingstrakten låg kalven skakande och apatisk med ett trasigt hästtäcke över sig. Den var svårt avmagrad, uttorkad och nedkyld. Döden kom som en befriare.
djurskyddsinspektör Fredrik Bergh.
En person som inte stod ut med att se kalven lida anmälde godsägaren till kommunen. Det var i slutet av januari och under några nätter hade kylan varit mycket sträng, ända ner mot 20 minusgrader.
Kalven låg direkt på den fuktiga och isiga marken, under tak men utan skyddande väggar. Temperaturen i kalvens liggutrymme var i princip densamma som utanför liggplatsen.
Den var mager och kall och låg med ett täcke över sig, säger djusskyddsinspektör Fredrik Bergh.
Han hade med sig distriktsveterinär Lisa Sjölander på uppdraget. Hon skriver i sin rapport att kalven var kraftigt avmagrad, uttorkad och omusklad. Den hade en kroppstemperatur på 32,6 grader mot normalt cirka 38. Kalven var apatisk och reste sig inte när hon undersökte den.
Enligt veterinärrapporten sa djurägaren att kalven hade fastnat i ett trästaket i rastgården och att han hittat den där, svårt medtagen. Han säger att han gett kalven mat och vatten, men när veterinären och djurskyddsinspektören kom till gården hade den varken ensilage eller vatten. Det fanns varken halm eller annat strö på liggplatsen, den var fuktig och kunde inte värmas upp.
Ett så här sjukt djur ska isoleras, säger Fredrik Bergh.
Veterinären bedömde att kalven var så dålig att den måste avlivas. Kroppen skickades på obduktion, det slutliga resultatet är inte klart.
Veckan efter att kalven avlivades gjorde djurskyddsinspektören ytterligare en inspektion på gården utan att hitta något att anmärka på. Där finns ett 20-tal köttdjur.
Resten av besätttningen ser bra ut, säger Fredrik Bergh.
När obduktionsrapporten är klar kommer Bergh att polisanmäla godsägaren för misstänkt djurplågeri.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!