Golfproffs med tungan rätt i mun

Han är golfproffset som i dag hörs som kommentator på Viasat. Mats Hallberg har spenderat karriären på och runt golfbanan.

Övrigt2014-12-12 11:56

För att bli en bra golfspelare tror Mats Hallberg att man behöver två egenskaper; noggrannhet och tålamod. Och så behöver man vara perfektionist. Och Mats borde veta, efter 12 års tävlande, fyra British open och 3:a i Sverige 1997 har han viss koll på hur klubban ska svingas.

– Fast jag är nog inte speciellt noggrann som person, säger Mats och skrattar.

– Men när man spelar strävar man alltid efter att bli bättre och putsar på olika delar. 

Mats har alltid varit intresserad av sport, men att det blev just golf berodde på att "det var hans grej". Karriären tog skruv i Nyköping för 30 år sedan när Mats som 20-åring kvalade in till Europatouren 1998.

– Jag var mycket i tidningarna och så, så det var lite speciellt.

Tävlandet och framgångarna höll fart i över ett decennium. Men några skador gjorde att spelandet blev sämre. Så Mats kände sig "less", la av och bestämde sig för att göra något annat. Men han höll sig kvar inom golfen och började jobba som tränare på lite olika nivåer, både i Golfförbundet och i lanslaget.

– Det är kul att jobba som tränare, folk är positiva och jag tycker om att göra andra glada.

Parallellt började Mats sporadiskt kommentera golf på Visat. Första gången han skötte snacket på egen hand var en sen lördagskväll i januari.

– Jag hade suttit med "Mr golf", Göran Zachrisson, flera gånger för att lära mig. Men så skulle jag köra själv första gången och hade förberett mig jättemycket. Referatet skulle vara i två timmar. De första 20 minuterna gick jättebra, sen hade jag sagt allt jag förberett. Jag blev sågad ganska friskt på nätet efteråt. Sen kom jag på hur jag kunde dra ut på faktan lite mer.

TV-jobbet tog allt mer tid och Mats kom till en punkt där han var tvungen att välja mellan tränarjobbet och kommentatorsknäcket. Valet föll på arbetet bakom micken och i dag jobbar Mats heltid på Viasat.

– Tv är inte så säsongsbundet, sändningarna pågår året runt men golfträningen är väldigt intensiv mellan maj och juni. Sen är det inte så mycket jobb resten av året. Det är klart att det blir en del kvällar och helger, det är lite som att jobba skift.

Saknar du att tävla?

– Ja, lite. Men i månadsskiftet januari, februari ska jag vara med i en kvalturnering till European senior tour, en tävling för de som fyllt 50 år. Kommer jag med blir det ett dussintal tävlingar runt om i Europa i sommar. Och då kommer jag tävla mot mina gamla kompisar som jag mötte för 15, 20 år sedan, det skulle vara kul.

Hur ser framtiden ut?

– Det har varit mycket TV nu, men jag är öppen för andra saker. I och med att jag har så mycket erfarenheter runt golf är det golfen jag vill fortsätta jobba med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om