Gör inte filbytande unga till brottslingar
Att denna möjlighet kan rejält missbrukas visar fallet där en tipsare anklagas för att ha fyllt internetoperatören Bahnhofs servrar med olagligt kopierat material - och sedan tipsat Antipiratbyrån om detta, med påföljande tillslag av polis.
Förr lånade man varandras kassettband, idag byter man filer. Det är bara tekniken som förändrats. Idag säger lagen att man inte får sprida upphovsrättsskyddat material till vem som helst, men att det är lagligt att ladda ner det. I den kampanj som pågått i frågan har regeringen svalt musik- och filmindustrins lobbyargument och blundat för alla tonåringar och andra som hamnar i kläm. Någonstans i nivå med jakten på dem som inte byter filer i kommersiellt syfte, blir lagens ambitioner orimliga.
Nyligen meddelade såväl centerpartiet som miljöpartiet att lagförslaget inte skulle få deras stöd. Det gäller dock att samtliga partier inom Alliansen går på centerns linje för att den luddiga lagen ska kunna stoppas i farstun. Att jaga dem som tjänar pengar på att sälja kopior av filmer och musik borde vara fullt möjligt ändå.
Teknikutvecklingen sätter nödvändig press på priserna för musik och film - och därmed på industrins vinstmarginaler. Därför börjar allt fler butiker sälja låtar styckevis över nätet. Än så länge är priset i Sverige alltför högt sett till omvärlden. När priset pressats tillräckligt hamnar vi i ett läge där alltfler kommer att föredra att köpa den upphovsrättsskyddade produkten med kvalitetsgaranti i stället för att chansa och ladda hem något gratis över nätet.
Det finns och ska finnas en lag som värnar upphovsrättens principer. Men en lag som går ut på att göra hundratusentals filbytare på nätet till fritt villebråd, är inte ett försvar av upphovsrätten. Bara av nuvarande vinstmarginaler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!