Göran fängslas av insekternas mångfald

Västerljungsbon Göran Liljeberg tar detaljrika porträtt av insekter. Alla har de sin egen personlighet och man kan bli förvånad över det man får se i bilderna.

Övrigt2013-11-21 00:00

– Jag tröttnar aldrig, det finns så mycket kul kvar att göra när det gäller insekter, säger Göran Liljeberg.

Han är naturfotograf och utmärker sig genom sina knivskarpa närstudier på olika insekter. Tillsammans med sin familj bor han i ett stort rött hus med utsikt över åkrar och fält i Västerljung. I källaren står fotostudion redo och där pågår det ständigt nya projekt. Nu senast var det en fälthandbok om bärfisar i Sverige. Men förutom böcker om olika insekter så upptar det mer konstnärliga arbetet allt mer av Görans tid.

– Insektsfaunan är en guldgruva att gräva i. Arbetet med insektsfotografering inleddes med böckerna men sen började jag se vilken potential det fanns i studiobilderna, tittar man så har alla insekter sin personlighet, säger han och berättar vidare.

– Jag har själv samlat fjärilar, jag blev tjusad redan som barn och var medlem i fältbiologerna. Nu får jag låna insekter från en av de främsta samlarna i Sverige till mina bilder.

För Göran handlar hans arbete även om folkbildning. Det är ett litet skrå som håller på med insekter förklarar han och det fanns ingen bra svensk litteratur att tillgå till en början. Ett glapp som hans böcker delvis i dag har täckt upp. När betraktare får del av en utställning väcker bilderna ofta uppmärksamhet och han får till exempel höra saker som att de inte visste att fjärilar var så håriga. En del har en pälsbeklädnad.

– Bilderna berör betraktarna, ju mindre någon insekt är i verkligheten desto större kan överraskningen bli när man förstorar upp den. Man kan bli riktigt förvånad över det man ser. Även en citronfjäril har hår, säger han och visar upp en bild i sin portfolio.

Vi går en trappa ner och in till skapandets hjärta - fotostudion. Kameran sitter riggad på studiostativet med makroobjektivet riktat mot en liten dyngbagge. För att få maximal skärpa bygger han bilden av omkring 50 olika exponeringar där skärpeplanet förskjutits några tiondels millimeter per bild. Insekten frilägger Göran sen i dataprogrammet Photoshop. Just nu illustrerar han en fälthandbok om dyngbaggar och försöker hitta fler återförsäljare för sina fotografier, som säljs hos olika butiker inom inredningsbranschen. 

– Varje dag sitter jag här och arbetar. Jag kan hålla på väldigt länge med en bild, allt ifrån en dag eller två till ett par timmar om det går bra. Vi är omgivna av spännande små djur hela tiden. Det krävs inte dyra resor för att fånga naturlivet utan det räcker med att titta ner i närmaste dunge där du bor, säger Göran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om