Gosedjur i huvudrollen när Trosabarn gör film
Den talande hunden Fridolf har blivit kidnappad. Men den klantiga tjuven har lämnat ledtrådar efter sig och en privatdetektiv lovar att hitta Fridolf. När klass 23 i Vitalisskolan i Trosa gör egen film är det ingen brist på fantasi.
Kvartetten bakom kortfilmen Fridolf blir kidnappad funderar en stund på vad som ser bäst ut.
Jag tycker att man ska se när han springer nerför trappan, säger Jessika Rockström innan hon tar över videokameran.
Nästa problem är ur vilken vinkel Samuels flykt ska filmas. Kanske måste Jessica sätta sig på knä för att få med alltihop på ett bra sätt. Teamet kollar och sedan är det dags för en första tagning.
Det är strax dags för lunch, men Vitalisskolans 23:or har knappt tid att äta. Denna apriltorsdag pågår filminspelningar i vartenda hörn av skolkorridoren.
Inspelningen av Fridolf blir kidnappad får ta några sekunders paus medan en lärare passerar uppför flykttrappan. Didrik Lerjerud har tagit över kameran och på hans kommando spring rusar Samuel Blomberg, alias gosehundstjuven Samuel, nerför trappan en gång till.
Efteråt tittat gänget igenom båda tagningarna och enas om att ettan är bäst. Tvåan blev för mörk, och så sprang nog Samuel lite för snabbt.
Nu när filmandet är klart är det dags att redigera och ljudlägga. Manuset visar tydligt hur den springande boven ropar ha ha och hur detektiven anländer i sin bil. Brum, brum.
Det är väldigt kul att få vara med i den här kreativa processen. Det händer att man får hjälpa till och kolla att den röda tråden hänger ihop men fantasin är det aldrig några problem med, säger filmpedagog Per Hillblom från Film i Sörmland.
Trots inspelningskaoset i Vitalisskolans korridorer är Per fullständigt lugn. Trosa är den åttonde kommunen där han genomför På Minuten-projekt och hjälper lågstadie-elever att göra kortfilmer om gosedjur. Inga specialeffekter eller storvulna klippdrömmar kan stressa honom.
Så ni har tänkt att man ska se hur kossan liksom flyger ut genom fönstret efter explosionen? säger han till trion som jobbar med kortfilmen Smällen.
Natalie Hyltze, Johan Ericsson och Alexander Ljungberg som skrivit manus nickar ivrigt. Kossan ska absolut flyga. Per försöker hitta en bra lösning tillsammans med de unga filmarna.
Om någon av er ställer sig på en stol med kossan så kan en annan filma nerifrån golvet, föreslår Per.
Det fnissas en hel del när kossan flyger genom luften, men gruppen lyckas ändå få till tre tagningar.
Det kunde kanske gå lite fortare, säger Natalie kritiskt när hon ser det färdiga resultatet men Per lovar att den saken kan ordnas till i redigeringen.
Tre gånger besöker Per Hillblom varje skolklass som är med i På Minuten-projektet. Första gången får eleverna hjälp att skriva manus, sen är det dags för inspelning och till sist blir det redigering.
Det här är ett väldigt bra sätt att lära sig samarbeta.
Man måste ju komma överens om en gemensam historia och sen ska man tillsammans förbereda inspelningen och rigga miljöer, säger Per.
Tanken är att eleverna också ska få ett hum om tekniken som används när man gör film och framförallt en uppfattning om hur film blir till.
När barnen inser hur lång tid det tar att göra en enda minut film förstår de också vilket enormt arbete som ligger bakom en film som Sagan om Ringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!