Götheborg i Kina en fullträff

Frans Kempe från Tystberga var med då fartyget Götheborg ankom till Kina tidigare i sommar. Vi förstår inte här hemma hur stort det här var i Kina,säger han. Det var tidningsbevakning och den sammanlagda tv-tiden var ett dygn.Fartyget hälsades av andra fartyg i närheten och det var stor mottagning med de kinesiska värdarna.

Övrigt2006-08-14 17:03
Frans är managementkonsult och är Tystbergabo sedan 15 år.
Bland annat arbetar jag med affärsutveckling. Jag sitter också med i en del styrelser. Kungaparet var där och i Göran Perssons ställe med-
verkade Bosse Ringholm.
Representanter för sponsorer, bland andra de tre huvudsponsorerna från Göteborg, Volvo, Föreningsbanken och SKF, fanns med.
Nu hotas hemfärden för fartyget eftersom det fattas 20 miljoner kronor för att finansiera den, säger Frans, som själv var ackrediterad av Kinaresor.

Frans Kempe är intresserad av natur, kultur och historia och har ett speciellt intresse för det här projektet, eftersom hans förfader Colin Cambell var en av grundarna av Ostindiska Companiet som dåvarande Götheborg seglade för. Colin Campell var med på den första resan av tre. Målet i Kina var Kanton, Guangzhou, och exporten från Sverige bestod av bland annat järn, trävaror och tjära. Vid den tredje gick eller sattes fartyget på grund vid inloppet till Göteborg. Det var den 12 september 1745.
Fartygen höll för tre resor till Kina, där varje färd tog två år.
Exporten från Sverige, järn, koppar, tjära med mera såldes i Cadiz i Spanien mot silvermynten piastrar som var det betalningsmedel som Kina
accepterade på den tiden.
För elva år sedan kölsträcktes det som flera år senare skulle bli Götheborg, en riktig kopia i skala 1:1.

Fartyget är byggt på gammalt sätt och i tidstroget material. Men under batteridäck är det helt modernt. Sjöfartsverket har inte gett dispens för några avvikelser från reglerna. En intressant detalj av många; repet som går från rorkulten till ratten är tvinnat av älghud eftersom det inte töjer sig.
Ostindiska Companiet blev populärt i Kina då de svenska handelsmännen kom utan vapen i hand, man ser i Kina Sverige som en fredlig historisk handelspartner, säger Frans.
Han berättar om mottagningen i 36 graders värme med en luftfuktighet på 70 till 80 procent.
På väg till Kina har Götheborg besökt Spanien, Brasilien; Sydafrika, Australien och Indonesien.
Besättningen har bytts ut vartefter så många ungdomar har fått segla med fullriggaren.
Den 18 juli tidigare i år anlöpte Götheborg Nansha färjeterminal vid Pärlflodens mynning söder om Kanton.
Hon sköt reglementsenlig salut, det vill säga åtta kanonskott, så att hon nästan skymdes av röken ett tag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om