Gravstenar förstärks efter olyckor – anhöriga får betala

Herrens kraft är inte alltid nog stark. Trosa församling stadgar för tillfället upp mängder av gravstenar. Notan hamnar på anhöriga. – 3 000 kronor för en grav. – För oss som har tre blir det åtskilliga tusenlappar, säger en anhörig.

Göran Ritterfeldt, kyrkoherde i Trosa församling.

Göran Ritterfeldt, kyrkoherde i Trosa församling.

Foto:

Övrigt2018-11-28 06:30

I oktober fick en flicka i sjuårsåldern en gravsten över sig och bröt lårbenshalsen på en kyrkogård inom Bollebygds församling. I samma församling avled 2011 en åttaårig flicka när hon hamnade under en fallande gravsten. För tillfället pågår arbeten med att säkra upp gravstenar som i framtiden riskerar att falla omkull i Trosa och Vagnhärad. På vissa delar av kyrkogården i Vagnhärad är i princip varenda gravsten förstärkt med band och träpåle.

– Det är tidigare olyckor som initierat detta. Vi har anlitat en firma som provtrycker alla gravstenar från sidan för att se om de kan rasa. De stenar det finns en sådan risk för stadgar man först upp och sedan säkras de ordentligt djupt i marken med minst två dubbar. Allt för att undvika olyckor, säger Göran Ritterfeldt, kyrkoherde i Trosa församling.

– Det är inte alla stenar, men det är jättemånga som berörs.

Han menar att det är en arbetsmiljöfråga för de som dagligen jobbar bland gravstenarna. Det har gått ut brev till alla anhöriga med gravstenar som riskerar att välta och som måste åtgärdas. Men det är inte alla som uppskattar initiativet.

– Det skulle kosta cirka 3 000 kronor för en grav och för oss som har tre gravar blir det här åtskilliga tusenlappar. Som tur var är vi några anhöriga som kan dela kostnaden, men för andra ensamma, bekanta pensionärer och som har flera gravar blir det jättesvårt att kunna betala, säger en kvinna med avlidna på kyrkogården i Vagnhärad.

Kvinnan vill inte framträda med namn.

– Jag tycker att detta är lite överdrivet. De stora stenarna förstår jag, och flera andra anhöriga jag känner, att man bör åtgärda. Men inte alla små som knappt är en halvmeter höga och som man möjligen skulle kunna klämma fingrarna på. Men detta är bara början, det kommer bli likadant i Trosa och i Västerljung också.

Göran Ritterfeldt:

– Kyrkan betalar för firman och inventeringen. Men den som äger stenen måste själv betala arbetet, säger Göran Ritterfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!