Grönt är det nya röda

Övrigt2012-05-04 05:00

Med ett och halvt telefonsamtal bevisade Sveriges Radios vd att forskningen har fel. Att över hälften av journalisterna på SR och SVT håller på Miljöpartiet är varken sant eller intressant, enligt vd Marts Svegfors. Sågningen kom i söndagens Agenda, där journalistikprofessorn Kent Asp presenterade sin nya undersökning om journalisternas politiska sympatier. Den gamla myten att murvlarna är röda har krossats. Fyra av tio journalister tycker att MP är det bästa partiet. Och på public service-företagen lyser det illgrönt.

Svegfors kritiserade siffrornas riktighet, trots att bortfallet i undersökningen ligger på en inom forskningen accepterad nivå. Mest intressant är att den gröna övervikten påverkar rapporteringen. Med 30 års forskningserfarenhet ser professor Kent Asp att MP får en snällare granskning. De röda och blå politikerna grillas hårdare.

I går fick SR:s vd mothugg från DN:s förre chefredaktör Hans Bergström (DN 3/5), och statsvetaren Magnus Hagevi pekade på problemet med den homogena journalistkåren (Second Opinion 3/5). Och det behövs en debatt kring klimatet på redaktionerna. Tvärtemot vad Mats Svegfors påstår är det inte bara nyhetsjournalisterna som formar vår syn på politiken.

Påverkan, eller hjärntvätten om man så vill, börjar i barnkammaren. I Bolibompa och lär sig tittarna inte att – utan hur de ska sopsortera. Att det skulle vara bättre att slita, slänga och bränna för att skapa ny energi finns inte på kartan. Perspektivet är politiskt så det förslår.

Journalister har behov av att vara underdogs och granska makten. S har övergivits på grund av partiets visionslöshet och före detta VPK har ett tvivelaktigt ideologiskt arvegods. MP blir ett lagom reaktionärt alternativ – för den lilla människan, mot kapitalet.

Kent Asps forskning bör tas på allvar, inte minst av public service-företagen. SR och SVT skryter med skyhöga förtroendesiffror. Men självkritik har aldrig varit deras starka sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om