Grönt ljus för flytt av Korslöts återvinning

Markprover har utförts vid den tidigare bilskroten och miljöprövningsdelegationen ger tummen upp. Det blir en flytt av Korslöts återvinningscentral – troligen i år.

Foto:

Övrigt2019-02-01 07:35

Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation i Uppsala län har beviljat ändringstillstånd beträffande en flytt av Korslöts återvinningscentral. Det blir dock ingen långväga flytt. Den kommande lokaliseringen blir cirka 60 meter nordost om den nuvarande anläggningen i nordöstra delen av Korslöts verksamhetsområde.

För tillfället utgörs området av en grusad yta och en mindre skogsdunge som mestadels består av tall och gran, samt enstaka aspar och björkar. Inom området finns även grusvägar vilka kommer att behöva förändras i samband med åtgärderna. Vägarna ligger delvis inom naturvårdsområdet och Natura 2000 området, Tullgarn. Men ytan som berörs av planerad återvinningscentral utgörs inte av detta.

I somras utfördes även en miljöteknisk markundersökning på fastigheten där det tidigare funnits en bilskrot. Resultatet visade att bilskrotsverksamheten påverkats markytan endast i liten omfattning. Enligt miljöprövningsdelegationen kan den tänkta återvinningscentralen därför uppföras som planerat med hänsyn till människors hälsa samt miljön.

"Miljöprövningsdelegationen anser sammantaget att verksamheten går att förena med de allmänna hänsynsreglerna och målen i miljöbalken, samt med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurserna. Tillstånd ska därför lämnas till verksamheten", fastslår miljöprövningsdelegationen nu i sitt beslut.

– Natura 2000-området och känsliga naturtyper kommer inte att påverkas av de aktuella åtgärderna och området som kommer att tas i anspråk for anläggningen är inte klassat som någon naturtyp i bevarandeplanen, har Jan Hägg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland, sagt till SN.

Tillståndet villkoras dock. Exempelvis måste dagvatten från verksamhetsområdet renas i en reningsanläggning med slam- och oljeavskiljning. Anläggningen ska dimensioneras för ett 10-årsregn och förbereddas för provtagning av utgående vatten. Verksamhetsytorna måste även sopas minst tre gånger i veckan.

Den nuvarande lokaliseringen är problematisk med tanke på säkerhet, trafikmiljö, samt personalens arbetsmiljö. Ulf Hagstedt är teknisk chef på Trosa kommun.

– Nu går vi igång och projekterar den nya anläggningen, som inte innebär någon ny påverkan för närboende utan blir en bättre lösning. Jag kan tänka mig byggstart under tredje kvartalet i år, om allt går som det ska.

Vad blir kostnaderna?

– Det är inte riktigt fastlagt ännu, säger Ulf Hagstedt.

Miljöprövningsdelegationen

Miljöprövningsdelegationen är en självständig funktion inom länsstyrelsen vilken fattar beslut i ärenden om tillstånd för miljöfarlig verksamhet och i ärenden rörande bland annat ändring av tillstånd eller villkor för sådana verksamheter.

Besluten fattas av en ordförande som även är jurist med domarerfarenhet samt en miljösakkunnig med särskild erfarenhet av miljö- och hälsoskyddsfrågor.

Miljöprövningsdelegationens inom länsstyrelsen i Uppsala län innefattar sedan den juni 2012 Södermanlands län, Uppsala län och Västmanlands län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!