Grönt ljus för nya kulturskolan i Nyköping – åtta lärare måste anställas

Det är bråda dagar på musikskolan Tonborgen i Nyköping. Åtta nya lärare ska skyndsamt anställas för att den nya kulturskolan i höst ska kunna ta emot 200 nya elever. – Det här är så jätteroligt, säger Mattias Dahlström, rektor för musikskolan och den blivande kulturskolan.

Mattias Dahlström.

Mattias Dahlström.

Foto:

Övrigt2017-03-30 07:55

Den långa process som föregått musikskolan i Nyköpings omvandling till kulturskola, börjar nu nå sitt slut. Något försenat fattade kommunfullmäktige den 14 mars det slutliga beslutet att musikskolan ska utökas till kulturskola, vilket innebär att verksamheten kommer rymma fler konstarter än bara musik. Den 26 april tas dock det formella beslutet om de fyra nya inriktningarna: bild/hantverk, dans/rörelse, musik/produktion, teater/drama, därefter är det bara att gasa enligt Mattias Dahlström.

Med beslutet, som enligt Mattias Dahlström fattades med totalmajoritet i fullmäktige, följer det delikata problemet att anställa åtta nya lärare inom de nya kulturskoleinriktningarna. Om man ska hålla tidsplanen och inviga kulturskolan i september, måste anställningarna ske skyndsamt.

– I och med att vi fick stadsbidrag har vi budgeterat med två lärare per inriktning. Det är mycket som inte är klart ännu men min bedömning är att vi erbjuder attraktiva tjänster, säger Mattias Dahlström.

I ett pressmeddelande säger även Carina Wallin, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, att de nya inriktningarna är väl förankrade i politiken och att beslutet i kultur och fritidsnämnden i april bara är en formsak.

– I praktiken måste inriktningarna börja gälla redan nu för att Kulturskolan ska kunna locka nya lärare, elever och praktiskt kunna starta i höst, säger Carina Wallin.

På måndag öppnar därför även intagningarna inför hösten där barn och ungdomar i åldrarna 0 till 25 år är välkomna att söka. Om allt klaffar kommer man då kunna erbjuda 200 helt nya platser på Kulturskolan. I höstas sköt Nyköpings kommun även till 1,4 miljoner extra för att kapa köerna från fjärde klass, något som resulterade i 170 nya platser.

För Mattias Dahlström, som engagerat sig i Sveriges kulturskoleutveckling i snart 16 år och väntat i nästan lika många år på att Nyköpings politiker ska fatta beslut om kulturskola, innebär den senaste tidens beslut något av en personlig seger. Nu återstår att fullfölja det sista av den mångåriga målbilden.

– Jag ser så fram emot de här kulturinriktningarna som kommer att berika och beröra barn och ungas liv på så många vis. På andra kulturskolor har jag sett en mångfald som är fantastiskt och som vi också ska sträva efter att uppnå. Vår absoluta målbild är att bidra med mångfald och öppenhet på skolan. Att våga ta emot andras kulturer och själva öppna oss gör oss lyckligare som människor.

Hur ska alla få plats i den nya kulturskolan?

– Vi har två högstadieskolor i Alpha och Omega som är fantastiska. Omegas aula är exempelvis en blackbox numera, utrustad med modernt ljus, ljud, nya myggor och plats för 220 åskådare. Omega har även bild och träslöjdssalar som kommer att nyttjas i verksamheten. På Alpha finns attraktiva ateljéer och danslokal. Tanken är att även glesbygdselever ska kunna stanna kvar efter skolan för att gå på sina verksamheter på eftermiddagarna. Och så byter vi namn på Tonborgen mot Kulturborgen – härifrån utgår hela den nya kulturskolan som om allt går enligt planerna öppnar i september.

Nyköpings Kulturskola

Föreslagna inriktningar för nya Kulturskolan är:

Bild och hantverk, dans och rörelse, musik och produktion, teater och drama

Verksamheten vänder sig till barn och unga 0-25 år

Ansökningen till Kulturskolan startar 3 april på nykoping.se/kulturskolan

Lördag den 6 maj, klockan 10.00-14.00, är det öppet hus på Tonborgen med temat "Prova på Kulturskolan"

Kulturskolan invigs i september 2017

I samband med övergången byter Tonborgen namn till Kulturborgen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!