Förra året, redan i mars 2017, rapporterade SN om att det kan bli problem om torkan håller i sig. Det blev en torr sommar 2017 men sedan kom nederbörden.
– De problem vi kan få har inte riktigt uppstått än, säger Kurt Boström, driftschef vid kommunens vattenverk.
En rimlig förklaring är att vattennivåerna i sjöarna har varit betydligt högre under 2018 än 2017 - det har varit riklig med regn och snö under vintern och våren.
I Yngaren, som inte regleras, var vattennivån mer än en meter högre vecka 10, 2018, i jämförelse med samma vecka 2017. Nu i juli börjar det allt mer likna 2017 eftersom nivåerna är på väg ner.
Kurt Boström bekräftar att det även gäller grundvattennivåerna. I Runtuna och Aspa, som är nederbördskänsliga områden, är grundvattennivåerna högre i år, i jämförelse med förra året.
– Förra året vid den här tiden var vattnet lite lägre än det är nu, säger han.
Men nivåerna går neråt.
– Nivåerna har sjunkit litegrann men inte så att vi sätter in någon speciell åtgärd. Det vill säga köra vatten från Nyköping och laddar i lågreservoarer.
Däremot lodar kommunen – alltså mäter nivåerna – tätare nu så att de tidigt ska upptäcka om åtgärder behövs.
Det genereras ungefär lika mycket vatten som används vid Högåsen utanför Stigtomta, där Nyköping och Oxelösund vattenverk ligger. Kommunen pumpar vatten från Yngaren till Högåsen som sedan tränger ner i marken, filtreras och blir till grundvatten. Vattenverket vid Högåsen är alltså inte lika beroende av regn som exempelvis Runtuna, Aspa och Tystberga.
– Det är ingen som helst fara där som det ser ut just nu, säger Boström.
Men det betyder inte att bevattningsförbudet ska bort, för det handlar om mycket vatten när villaägare eller andra drar i gång vattenspridare eller fyller pooler.
– Ungefär en kubik (1000 liter) i timmen drar en vattenspridare på gräsmattan. Men det är klart att du får vattna lite i rabatten, säger han.