Gunnel och Per är duon som ska inspirera andra
De är lite av doldisar, men är ändå med i vartenda sörmländskt filmsammanhang. Gunnel och Per på Film i Sörmland startar filmfestivaler för unga, lär elever och lärare hur man själv gör film och hjälper unga filmare med goda råd och nödvändiga kontakter.
Det kan vara Kartongfilmsfestival i Katrineholm, På Minuten-projekt i Trosa eller skolbioval i Culturum.
På kontoret sitter de sällan.
Vårt jobb är att vara ute i länet och hålla på med film på olika sätt, säger filmkonsulent Gunnel Nelzén.
Den viktigaste uppgiften är att besöka skolor och lära eleverna hur man gör egen film. Film i Sörmland har skapat en serie verkstäder där elever från ettan upp till gymnasiet får göra allt från korta digitala enminutersfilmer till dokumentärfilm.
Målet är att de här verkstäderna verkligen ska göra avtryck i skolarbetet. När vi lämnar en skola har vi visat lärarna hur de kan arbeta med film även i framtiden. Våra insatser ska bara vara en början på arbetet.
Film i Sörmland betar metodiskt av kommun efter kommun. I veckan är det Trosa som står på tur. Där ska barnen på lågstadiet lära sig göra korta digitala berättelser i På Minuten-projektet.
När vi har verkstäder för de minsta barnen är vi ute i skolorna i fem veckor. Men när vi har jobbat med dokumentärfilm på högstadiet har projektet pågått en hel termin, berättar Gunnel Nelzén.
Alla Film i Sörmlands skolprojekt avslutas med en filmfestival. Ibland är bara den egna skolan inbjuden, ibland kan det bli jättestort. Som på Kartongfilmsfestivalen i Katrineholm då det samlades massor av barn och vuxna för att se mellanstadieelevernas animationer inspelade i skokartonger.
Sen har vi också dragit igång Tigerfestivalen som ska återkomma varje år. Det är en skolfilmsfestival för alla åldrar. Den enda regeln är att filmen får vara max tre minuter lång. I år var det 56 filmer med och vi har redan fått anmälningar till nästa år.
Sörmlands skolfilmsarbete har fått stor uppmärksamhet, både i och utanför Sverige.
Per och jag har varit i Bologna och Aten och berättat om hur vi arbetar. Och i vår ska vi faktiskt åka till Vietnam. De vill lära sig av oss hur man kan jobba med film i skolorna, säger Gunnel stolt.
Men Film i Sörmland finns inte bara till för skolbarn. De arrangerar också Framefestivalen varje vår dit alla upp till 26 år kan skicka in sina filmer och den årliga spontanfilmsfestivalen Noo i september. Där kan både barn och vuxna vara med och göra film under ett intensivt dygn.
Dessutom stöttar de projekt som Kom Å Se med filmvisning vid Nyköpingsån varje sommar.
Vi skulle absolut behöva vara fler än två, säger Gunnel Nelzén som bland annat skulle vilja göra en ordentlig inventering av alla de som håller på med film på olika sätt i Sörmland.
Dessutom skulle vi vilja ha mer tid för att stötta de unga filmare som faktiskt finns i länet. Även om vi inte har några pengar att ge dem kan vi hjälpa dem genom att låna ut teknik, läsa manus och lotsa dem vidare i filmvärlden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!