Gymnasieeleverna väljer Södertälje igen
Gnestas gymnasieelever har hittat tillbaka till Södertälje som åter igen är populärare bland ettorna än Nyköping. Närmare en tredjedel av eleverna har dock hamnat på helt andra orter.
Kanske är restiden orsaken till att de flesta av årets gymnasieettor har valt Södertälje i första hand. Men 70 procent av eleverna har sökt sig till skolor dit pendeltåget inte når så snabbt, de flesta till Nyköping men även till Flen.
I maj 2004 skrev SN om att gymnasieskolorna i Södertälje hade ett dåligt rykte i Gnesta. Flera nior berättade att de hellre gick i Nyköping för att skolorna där hade rykte om sig att vara mindre stökiga.
Stockholm vinner på sitt stora utbud av skolor och program. Tre Gnestabor har kommit in på Djurgymnasiet och fem på Cybergymnasiet, båda i Stockholm.
Närmare en tredjedel av eleverna väljer skolor på andra platser i landet.
Emma Jakobsson och Josefin Ohlsson, båda 16 år, började gymnasiet i tisdags. De tillhör en liten grupp elever som har valt Prins Wilhelmgymnasiet i Flen.
Många pratade om att skolan var bra, säger Emma Jakobsson.
De är nöjda med vad de har hunnit uppleva på den nya skolan. Båda har gjort nya bekantskaper och tycker att gymnasiet verkar roligt.
Min syster gick där och hon tyckte att det var en bra skola med bra lärare, säger Josefin Ohlsson.
Varje vardag sätter de sig på buss 789 och åker en timme till Flen enkel resa.
Först tyckte jag att det skulle bli jobbigt att pendla men det har bara varit kul att gå upp tidigt och träffa kompisar, säger Emma Jakobsson
Klockan 06.20 ringer väckarklockan.
Vad gör ni under bussresan?
Vi sitter och pratar eller så sover vi men kanske blir det läxor senare under terminen.
Emma Jakobsson har valt handelsprogrammet och Josefin Ohlsson går Samhällsvetenskapsprogrammet med medieinriktning.
Jag har alltid tänkt jobba i affär, inte mataffär men typ klädaffär, säger Emma Jakobsson.
På frågan om hon är intresserad av mode svarar hon ja.
Jag var skoltrött ett tag på högstadiet men nu verkar det kul igen.
Josefin Ohlsson har inget drömyrke som hon har riktat in sig mot men det bekymrar inte en 16-åring och bör väl inte göra det heller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!