Språkintroduktion är det fjärde största gymnasieprogrammet i Sverige med 35 900 elever. När skolterminen drar i gång i augusti så kan Gnesta kommun erbjuda språkintroduktionsprogram till nyanlända som därmed ges chansen att få behörighet till nationellt gymnasieprogram. Den nya verksamheten finns i Utbildningscentrums lokaler i centrala Gnesta, där elever i komvux och sfi i dag studerar samt i Frejaskolan.
Eleverna kommer att kunna bli godkända i 8 -12 grundskoleämnen, berättar Martina Granquist, rektor och studie- och yrkesvägledare för Språkintroduktionsprogrammet i Gnesta.
– Vi kommer att satsa på att varva teoretiska och praktiskestetiska ämnen eftersom vi vet att eleverna då lär sig svenska mer effektivt. Lagar man mat på hemkunskapen och samtidigt läser och pratar svenska så sätter sig språket verkligen, säger rektorn.
Språkintroduktionsutbildningen har dock kritiserats eftersom det bara är en av fyra elever som går vidare. Skälet är att många elever läser på för låg nivå, och det tar för lång tid för dem att komma vidare och söka till annan utbildning. Men enligt Skolinspektionen så ökar resultaten när studie- och yrkesvägledare kommer in i ett tidigt skede och samverkar med övrig skolpersonal. Något som det satsas på i Gnesta.
– Det kommer även att finnas modersmålslärare så även det kan ge extrapoäng för eleverna. Dessutom är vi väldigt glada över lyckad rekrytering med väldigt erfaren och kompetent personal, berättar Martina Granquist.
Under ett besök på hvb-hemmet i Gnesta så ger hon information om skolan till Hugo Henriz och Amin Heidari. Skoldagen blir längre och mer sammanhängande än i dag, mellan klockan halv nio- tre, berättar tolken som finns med på länk.
– Som god man och därmed lite ställföreträdande förälder så tycker jag att det vore perfekt för dig att plugga här i Gnesta. Då skulle det slippa bli som i morse när du missade bussen till Nyköping för att plugga två lektioner. Men beslutet måste ligga hos dig, konstaterar Hugo Henriz och understryker att det är viktigt att Amin är motiverad.
Precis som alla tonåringar vill Amin helst göra som kompisarna samtidigt som all förändring är jobbig.
– Det vore skönt att få sova lite mer. Men jag har inte bestämt var jag vill gå ännu, säger Amin som därför ska besöka skolan i nästa vecka för att få veta lite mer.
Skolvalet innebär även att kommunen tjänar på att eleverna är kvar i kommunen. I dagsläget betalar man mellan 108 000 - 133 000 kronor till andra kommuner som Södertälje, Nyköping och Flen per elev och läsår.
– Fördelen för en liten kommun som Gnesta är att vi kan satsa pengarna direkt ner i verksamheten, säger rektorn nöjt.
Integrationsstrategen i kommunen, Lotta Blomgren, ser mycket positivt på språkintroduktion i Gnesta.
– Vi kommer att få mer kontroll på skolupplägget samtidigt som det även lär bli högre skolnärvaro. Idag ägnar ju eleverna ju lika mycket tid åt resande som studierna. Det blir ju lättare med närhet till skolan i Gnesta.
– Förhoppningsvis kommer man även bättre in i orten när man ges chansen att träffa fler Gnestabor genom skolan, hoppas integrationsstrategen.