Gymnasievalet: Här finns utbildningarna som ger jobb i framtiden

Ska man välja taktiskt eller efter intresse? Linnéa, Saga och Hussain på Nyköpings gymnasium har redan gjort sina val och träffat rätt. Deras intressen ligger i branscher som spås vara bristyrken framöver.

Med hjälp av ett CAD-program har Saga Sundqvist och Linnéa Stenros visualiserat och beräknat materialåtgång till sin egenhändigt formgivna stol.

Med hjälp av ett CAD-program har Saga Sundqvist och Linnéa Stenros visualiserat och beräknat materialåtgång till sin egenhändigt formgivna stol.

Foto:

Övrigt2017-02-05 21:15

Saga Sundqvist, årskurs två-elev på Gripenskolans teknikprogram, sitter framför ett designprogram i en av skolans datasalar. Hon vrider på en 3D-skiss av en stol som hon formgivit tillsammans med klasskompisen Linnéa Stenros. Det blåa ljuset och surret från 3D-skrivare längst fram i klassrummet verkar inte störa henne.

– Det gäller att få till vinklarna. Placerar du stolsbenen rakt ner blir stolen för vinglig. Blir vinklarna fel på ryggstödet kan du belasta materialet för hårt, säger hon.

Den sistnämnda aspekten är viktig i sammanhanget. Som uppgift har de fått att designa en stol med retrokänsla. Det enda de har tillgång till är en "träplanka" med dimensionerna 90, 15 och 7 centimeter. Med så lite material blir hållfastighetsperspektiv en svår nöt att knäcka.

Uppgiftens karaktär ligger i linje med den typ av kunskap arbetsmarknaden söker efter i framtiden. För ingenjörer ser det nämligen ljust ut, enligt arbetsförmedlingens framtidsprognoser.

– Det här är en krävande utbildning, med mycket matematik och fysik, men samtidigt rolig. Jag kan tänka mig att fortsätta och bli ingenjör. Det är kul att lösa problem i samhället och komma med idéer, säger Saga Sundqvist.

I ett närliggande rum står årskurs-ett eleven Linnéa Carlsson och vrider på en plåtbit. Den ska bli ett byxrör, som i sin tur ska dela upp luftflödet i ett ventilationssystem. Hon går bygg- och anläggningsprogrammet, en utbildning inom en sektor där arbetsmarknaden också ser ljus ut.

– Vi kan även välja måleri och det tänker jag spetsa in mig på, säger hon.

Hon tänker lägga i ett extra kol på praktiken som börjar i tvåan och som sedan fortsätter i trean.

– Om jag är riktigt duktig på praktiken kanske det leder till jobb. Sedan vill jag utvecklas på den arbetsplatsen i fem år för att sedan starta eget, säger Linnéa Carlsson.

Hennes klasskamrat Hussain Sheikh har inte lika långt gångna planer. Men det beror mycket på att han inte kunnat bestämma sig för en inriktning ännu. För tillfället studerar han murteknik genom att grunda en betongvägg.

– Jag har svårt att bestämma mig. Alla inriktningar är roliga, säger han innan han slänger upp ytterligare en slev med kalkbruk mot väggen.

[custom-embed script="PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSI1MjAiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBzcmM9Imh0dHBzOi8vZnJlZHJpa2VyaWNzc29uLmNhcnRvLmNvbS9idWlsZGVyLzJiNTQ4MTc0LWU5NWUtMTFlNi04ODA1LTBlMDVhOGIzZTNkNy9lbWJlZCIgYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIHdlYmtpdGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4gb2FsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBtc2FsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4="]

På kartan finns samtliga gymnasium i Nyköpings kommun representerade. Informationen i pop-up rutorna är hämtade från respektive skolas hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om