Efter en hel veckas hemlighetsmakeri blev det äntligen officiellt. Kinas översta ledarskikt ska utgöras av sju herrar ur den etniska majoritetsgruppen, beslutades det på politbyråns kongress i veckan. Att fem av dem är äldre än 64 år och därmed måste pensioneras om fem år förvånar många, eftersom kommunistpartiets företrädare tillstått att de måste modernisera sig. Men 59-årige Xi Jinping kommer klara sig under åldersgränsen och i mars efterträder han Hu Jintao som landets president, kommunistpartiets generalsekreterare och militärens överbefälhavare.
Experter och politiker i och utanför Kina förväntar sig inte några större politiska reformer i demokratisk riktning. Men behoven av ekonomiska reformer blir allt mer kännbara och även politbyrån har indikerat att något behöver göras. Stort exportberoende, låg inhemsk konsumtion och svårigheter för privata företag att få lån är några centrala problem – enligt omvärldens experter. Vad Kinas ledare tycker är, som så ofta annars, aningen oklart.
Men det knakar i fogarna i handelsförbindelserna till forna tiders stormakter – USA och Europa. President Barack Obama har haft huvudvärk på grund av Kinas piratkopiering och landets mer eller mindre manipulerade valutakurs. Över hälften av de europeiska företagen i Kina tycker att de missgynnas av Kinas politik, enligt Europeiska handelskammaren i Kina. Röster i EU-parlamentet kräver mer öppenhet kring landets investeringar på vår kontinent.
Med Xi Jinping som Kinas president finns goda utsikter för ekonomiska reformer – vinsterna med förnyelse har varit uppenbara det senaste decenniet. Ordningen i Mittens rike kommer antagligen anta allt mer unika former ur ett världshistorisk perspektiv. Fokuspunkterna är lika glasklara som motsägelsefulla: maximal tillväxt och kommunism.