Det är fullt i väntrummet vid halkbanan på Vackerby industriväg när SN kommer på besök. Antalet personer som vill ta körkort har ökat dramatiskt i år, berättar ägaren Hanibal Kawmi. Framför allt är det nyanlända från Syrien och andra länder som står för ökningen.
‒Det är extremt fullt. Vill du boka uppkörning i dag får du en tid framåt mars nästa år, säger Hanibal Kawmi.
Halkbanan kör tre pass per dag med åtta personer åt gången. Varje torsdag hålls halkkurserna på arabiska, som alla på familjeföretaget pratar.
‒Flera av oss har bakgrund som körskolelärare. Vi tyckte att det saknades en halkbana på södra sidan av Stockholm och startade här för drygt fem år sedan, berättar Hanibal Kawmi.
På firman jobbar tre personer som chaufförer och hämtar elever från pendeltåget, Södertälje eller Nyköping där samarbeten med flera trafikskolor finns. Ofta tipsar de om restauranger i Gnesta och Hanibal Kawmi tycker att samarbetet med andra företagare och kommunen har fungerat jättebra.
Han visar ett par däck som står i teorisalen. I mönstret på de flesta däck finns så kallade mönsterdjupsvarnare. När ytan på däcket slitits ned till samma nivå som varnaren är det dags att köpa nya.
‒Jag rekommenderar alltid dubbdäck. Man ska inte slarva med mönsterdjupet heller, 3 millimeter på vinterdäck och 1,6 millimeter på sommaren.
Året runt-däcken som finns då, är de något att ha?
‒Nej, det tycker jag inte. Det är en annan gummiblandning i dem och du får inget bra grepp på vintern.
Nya däck kostar ju en del, många kanske skjuter på köpet något år på grund av det?
‒Ja, men hur mycket kostar ett liv?
Om olyckan är framme och man får sladd, vad ska man tänka på?
‒Visst kan du försöka parera och häva sladden, men frågan är hur man agerar när paniken kommer. Det är bättre att inte få sladd alls. Planera din körning och sänk farten. Om du märker att det är halt så behöver du inte köra 70 på en 70-väg, säger Hanibal Kawmi.