Tar man som vanlig samhällsmedborgare sig tiden att läsa partiprogram och kandidatpresentationer, går det ganska fort att hitta en politiker vars politiska åskådning ligger nära sin egen.
Om man inte hittar sådan tid finns olika valkompasser på internet, vilka tar mindre än en kvart att fylla i. Inför förra riksdagsvalet erbjöd en rad nyhetssajter analyser av vilket parti – och politiker – som bäst stämde överens med väljarens egna värderingar.
Väljare som är osäkra på hur de ska rösta, har alltså till stor del sig själva att skylla. Det är knappast bristen på insyn som individuella kunskapsluckor beror på. Den i olika sammanhang uttryckta okunskapen beror snarare på ren slöhet och en skrämmande brist på samhällsengagemang.
Med detta sagt. Insynen i svensk partipolitik är långt ifrån perfekt. Den senaste mandatperioden har gett fler än ett exempel på riksdagsledamöter som fått vika sig för sina partipiskor. Väljaren som läste på – och aktivt kryssade en kandidat, som inte tilläts att leverera vad hon eller han lovat i sin personvalskampanj – kan med rätta känna sig besviken.
Likadant går det att ifrågasätta lämpligheten i att politiker utan riksdagsplats kan lyftas in som ministrar. I praktiken är det möjligt att inte kandidera i valet och ändå få en framträdande ministerpost. Fribiljetter till regeringen är ingen vidare insyn i en för demokratin avgörande process.
Men väljarna avgör vem som ska få i uppdrag att bilda regering. Europaparlamentarikern Cecilia Wikströms (FP) förslag om att nästa regering bör frågas ut av riksdagen – likt utfrågningarna av EU-kommissionen – känns därför tveksamt (DN 3/2). Utfrågningen av EU-kommissionen har inte på något sätt ökat medborgarnas insyn i EU, utan kan snarare betraktas som en skenmanöver.
Vad som behövs i riksdagen är självständiga riksdagsledamöter, som inte hukar sig när det blåser storm. Inget skulle vara mer vitaliserande för demokratin än politiker som faktiskt höll sina personliga vallöften.
Håll vad ni lovar i stället för att lova mer
Öppenhet i demokratiska processer är en självklarhet. Sverige har en öppen debatt och insynen i våra partier är större än i många andra demokratier. När väljaren går och lägger sin röst på valdagen har det funnits goda förutsättningar att tillförskaffa sig kunskapen som krävs för att göra rätt val.Kritiken mot att partierna inte kommunicerar sin politik inför valen är ofta direkt felaktig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!