Hållbarhet har blivit mer än en trend

Monolit, mjölk & blommor samt astronautica. Vårens tre trender på Formex är i viss mån luddiga, men innebär enkelt, stilrent, grafiskt rent och samtidigt fritänkande och med tillåtande volymer.

Foto:

Övrigt2017-01-21 00:00

När landets design- och formintresserade företagare invaderar Stockholmsmässan i Älvsjö möts de som vanligt av en sammelsurium av personligt utvalt och plastigt plottrigt. För tack och lov finns det utrymme för alla smaker och inriktningar.

Årets trendtema är Nordic space sägs "präglas av ett öppet sinne utan ängslighet". Och vad betyder det egentligen?

Det kan vara svårt att gå in i random inredningsaffär och be om ett objekt som passar in under undertemat Milk and flowers.

‒Haha, ja, jag kommer att fortsätta att köpa in det som kunderna vill ha, lite metall, marint, stilrent, säger en Nyköpingsföretagare i mässvimlet.

Grottar man ner sig mer i vad trenderna står för så utkristalliserar sig faktiskt bland annat just de orden, samt lite bohemiskt sekelskifte där konstnären Georgia O'Keefe inspirerar.

Mjuk sammet på kuddar och överkast, gärna i lavendel och fuchsia, samt en blinkning till 60-talets hippierörelse står för det lite galna och mjuka mitt i stilrena stålcylindrar och asketiska krukor i många montrar.

‒Formex är jätteviktig för oss, både för att träffa befintliga kunder och få nya, säger Monika Lindström, grundare av Eskilstunaföretaget Watt och Veke.

Hon berättar att det finns en lång tradition och lampskärmstillverkning i Eskilstuna och efter en period av mycket nakna glödlampor går företaget tillbaka till att göra mer "dressade" lampor.

‒Olika mönster på skärmarnas ut- och insidor och en liten flirt med 1920-talets industristil, säger hon och pekar på en golvlampas fot.

En färskare mässdeltagare är Katrineholmsföretagaren Kristina Larsson på Lykalia.

Redan innan hon tog sin hantverksexamen på Linköpings universitet drog hon i gång företaget och har nu uppmärksammats som en av 21 utvalda "Young designers", med utrymme att visa upp sina unika produkter på mässan.

‒Jag hade inte ens fått i gång min egen verkstad, säger hon om uppmärksamheten, men sitter nu i Katrineholm och tillverkar smyckeskrin och smörknivar i geometriska former med en guldkant som signum.

Den nordiska naturens toppiga berg inspirerar henne att ge en ny form på klassiska objekt.

Det som är gemensamt för många av de representerade företagen är att hållbarhetstänket är mer naturligt och integrerat än tidigare. Saker heter inte "eco", utan det är en större självklarhet att man producerar lokalt där det går, med material och en design som håller över tid.

"Köp mindre men bättre", menar finska tygjätten Finlayson och avslöjar att de nu lämnar 50 års garanti på produkter. Svenska kollegan Ekelunds linneväveri har global miljömärkning och tillverkar sina ekologiska textilier i Horred. Dessutom samarbetar de med Värdens barn samt har börjat trycka Alfons Åberg på kuddar och filtar. Pressfolket talar om pappa Åberg som en förebild till moderna föräldrar som låter barnen "hitta fantasin genom att inte föreslå lekar för dem hela tiden. Modernt o medvetet så det sjunger om det.

Återbrukshyttan är ett betydligt mindre företag men med ännu mer långt gånget hållbarhetstänk. De tillverkar lampskärmar av gamla damejanner (stora flaskor för hemtillverkning av vin) samt snapsglas av uppochnervända flaskhalsar med kapsylen som botten.

Det gäller att ta ett djupt andetag emellanåt för att orka ta in alla fina tankar och objekt. Eller bryta av med lite färgglad kitch i en annan mässhall.

Trender våren 2017

Spegenblankt

Marina ränder

Hantverksmässig lyx

Nedtonat

Bränt och honungsfärgat

Amerikanskt ökenlandskap och modernism

Kompositmaterial

Retrofuturism

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!