THM är en förkortning för trihalometaner och är den kloramin som enligt Socialstyrelsen har störst negativ effekt på människors hälsa.
Socialstyrelsen har satt en riktlinje på 70 mikrogram per liter men enligt en analysrapport från labratorieföretaget Eurofins låg THM-värdet i stora bassängen på Hjortensbergsbadet, samt delar av äventyrsbadet på 98 mikrogram per liter vid mättillfället i början av oktober.
Stefan Fredriksson är fastighetsförvaltare på Kommunfastigheter som hyr ut den nya badanläggningen till Medley. Han följer noggrant alla provresultat men menar att den tillfälliga ökningen ligger inom ramen för Socialstyrelsens rekommendationer, som säger att halterna kan ligga på upp till 100 THM innan speciella åtgärder vidtas. Men att det fortfarande rör sig om små mängder för den vanliga motionssimmaren. För tävlingssimmare och personal som vistas i miljön kan det däremot vara hälsovådligt över tid.
– Vi fick indikationer på att något var på gång vid mätningen i oktober. Det visade sig att det berodde på kolfilteranläggningen som består av stora behållare med aktivt kol. Ett av kolfiltren var trasigt men är byttes ut så fort vi upptäckte det.
Badgäster uppger att badvattnet vid tillfället även var grumligt, vilket kan bero på att filteranläggningen inte fungerade tillfredsställande. Men det kan även vara ett tecken på att även PH-halten låg högre än Socialstyrelsens riktvärden.
– Nyköping har högt PH-värde på vattnet vilket i sig är ofarligt. Men i en badanläggning verkar kloret bättre om PH-värdet är lägre.
Hjortensbergsbadet genomgick i somras den så kallade tvåårsgarantibesiktningen och Stefan Fredriksson säger att reningsanläggningen är toppmodern och i toppskick men att det kalkrika vattnet i Nyköping sliter på anläggningen.
– Vi har otroligt fint dricksvatten i Nyköping men det är tufft för personalen på Medley att hålla undan kalkutfällningen som orsakas av det höga PH-värdet och hårdheten i vattnet. Men själva reningsanläggningen är dimensionerad för avsevärt fler besökare än badet har i dag.