Han fascineras av stenar

Övrigt2003-09-05 17:18
Theodor Stockhaus bor nära berget i en oas av grönska. Här har han bott tillsammans med sin fru i 13 år sedan de flyttade från Tungelsta utanför Stockholm. De bytte handelsträdgården mot en lättskött naturtomt med ett litet grönsaksland och ett litet växthus.
Jag behövde återhämta mig. Det är skönt att njuta av det man orkar med, säger Theodor Stockaus.
Strax efter flytten till Laxne fick han kontakt med Gnesta Geologiska Grupp som var relativt nystartad.
Jag hade ett visst intresse även innan. Man åker inte till Gotland utan att ta med sig stenar hem.
Är man naturintresserad kommer man inte förbi geologin, det är grunden till allt. Det är rätt fascinerande!
Kristaller och kristallbildning är det som fascinerar mest. När ett ämne övergår från gas eller flytande form till fast form sker själva kristalliseringen. Överallt i naturen finns de.
Det vi ser i naturen är oxiderat eller eroderat på ytan, påverkat av väder och vind. Vi måste bryta stenen för att se vad berget egentligen består av.
Där är granit bortanför brevlådan, och i grusgropen ser vi gneis. Rakt över här går en diabasgång och över alltihop går en grusås, säger Theodor Stockhaus och pekar åt olika håll över tomten.
Geologi är en invecklad vetenskap. Samma innehåll kan bilda väldigt olika kristaller. Aluminium, silicium och syre kan å ena sidan bilda rödaktig andalusit men också grönaktig sillimanit.
Det finns cirka hundra grundämnen som alla har tre former. Gas, flytande och fast form. Dessa grundämnen är upphov till 3 000 mineraler som bildas vid övergången till fast form under olika tryck- eller temperaturförhållanden.
En gråsten är inte en grå sten. Titta närmare på en bit berg och det grå visar sig bestå av många färger. I familjens garage finns hyllor fyllda med fynd från resor i hela landet.
Jag håller på att plocka ihop en utställning till geologins dag i Trosa till helgen.
Här finns lila flourit från Sund i Vagnhärad, röd kvartskristall från Gerstaberg utanför Järna, rosa marmor från Trosa, grön amazonit från Utö och porfyrisk diabas från Molstaberg. Bland annat.
Nästan allt som har fast form har kristalliserats från gas eller flytande form.
Det hänger ihop med världsalltet som sådant! Teorin utgår från att det ursprungligen bara fanns ett grundämne, nämligen väte. Två vätemolekyler bildar helium, och så vidare.
Intresserad?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!